Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A szlovákok háromnegyede hajlamos nem bízni a nemzeti parlamentben, míg 17 százalékuk bízik a szlovák törvényhozó testületben – derült ki a 2023 júniusában készült Eurobarométer-felmérés eredményeiből. Szlovákiában a kormányban a válaszadók 19 százaléka bízik, míg a válaszadók 73 százaléka bizalmatlanságát fejezte ki.

 

Bizalmatlanság az Unióval szemben

 

Az Európai Unión belül a válaszadók csaknem harmada hajlamos bízni a nemzeti kormányokban, míg a válaszadók 63 százaléka nem. Az EU-ban a szlovákok 44 százaléka bízik, a válaszadók csaknem fele, 47 százalékuk azonban hajlamos nem bízni az Unióban. Az EU-ban átlagosan a lakosság 47 százaléka bízik, míg az Unió lakosságának 45 százaléka nem bízik.

 hirdetes_300x300  

 

Az EU-t a szlovák válaszadók 36 százaléka értékeli pozitívan, az EU-s átlag 45 százaléka. Tíz szlovákból három negatívan ítéli meg az Uniót (az uniós átlag 18 százalék), a szlovákiai válaszadók 33 százaléka pedig semlegesen viszonyul az Unióhoz, ami az unión belül négy százalékkal több. Minden EU-tagállamban az EU pozitív megítélése felülmúlja a negatívat.

 

A szlovák válaszadók 81 százaléka támogatta az egységes európai valutát. Támogatottsága az eurózónán belül 78 százalékos, az Unió egészét tekintve 71 százalékos.

 

Biztonságpolitika

 

A közös védelmi és biztonságpolitikát a szlovákok 70 százaléka támogatja, az EU-n belül ez a támogatottság hét százalékkal magasabb. A szlovákiai válaszadók kevesebb mint fele elégedett az Unió válaszával az ukrajnai orosz invázióra, az európai átlag 56 százalék. Tízből négy szlovák elégedett a nemzeti kormány reakciójával, az EU-n belül ez a válaszadók 54 százaléka.

 

A háború által érintettek humanitárius segélyezését a szlovák válaszadók több mint 80 százaléka támogatja, az uniós lakosság körében ez a támogatás 88 százalék. Szlovákiában a háború elől az EU-ba menekülők befogadásának támogatottsága 78 százalékos, ami nyolc százalékkal kevesebb az uniós átlagnál.

 

Függőség az orosz energiaforrásoktól

 

Tízből több mint nyolc európai azon a véleményen, hogy az EU-nak mielőbb csökkentenie kellene az orosz energiaforrásoktól való függőségét, a szlovákiai válaszadók 57 százaléka gondolja így. A szlovákok 36 százaléka jelenleg a nemzetközi helyzetet tartja az EU előtt álló legfontosabb problémának. A válaszadók negyede az emelkedő árakat, az inflációt és a megélhetési költségeket jelölte meg a legfontosabb problémaként, 22 százalékuk pedig az energiaellátást.

 

Az európaiak körében az alábbi válaszok domináltak: az árak emelkedése, az infláció és a megélhetési költségek emelkedése, amelyet 27 százalékuk az Unió jelenlegi egyik legfontosabb problémájának tart. Ezt követte a nemzetközi helyzet, amit a megkérdezettek negyede jelölt meg, az EU-n belüli megkérdezettek 24 százaléka említette a bevándorlást is, 22 százalék pedig azt válaszolta, hogy a környezetvédelem és a klímaváltozás.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!