Nyitókép: AFP via tagesanzeiger.ch

 

Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését csak a háborús konfliktus lezárása után lehet napirendre tűzni, így a háború befejezése a szövetségi tagság egyik feltétele – vélik a szlovákiai politikai pártok.

 

A Sme rodina szerint Ukrajna NATO-tagsága a háború miatt szóba sem jöhet. „Csak akkor gondolhatunk erre, ha ez a konfliktus véget ér” – közölte a párt. Peter Kmec, a Hlas-SD-től sem tartja aktuálisnak a kérdést. „Mindenekelőtt véget kell vetni a háborúnak, és békés megoldást kell találni Ukrajnában. Ugyanakkor Ukrajnának teljesítenie kell a csatlakozási folyamatból eredő politikai és katonai feltételeket” – hangsúlyozta.

 

A Za ľudí vezetője, Veronika Remišová sem tudja elképzelni, hogy egy háborús konfliktusban lévő ország csatlakozzon a NATO-hoz, hiszen ez a szövetség belerángatását jelentené a konfliktusba. A konfliktus befejezését szorgalmazta békés megoldással vagy az orosz csapatok kiűzésével ukrán területről.

 hirdetes_300x300  

 

Tomáš Valášek, a Progresszív Szlovákia képviselője a harcok befejezése utáni legfontosabb kihívásként a háború kiújulásának a megakadályozását jelölte meg. Számára Ukrajna NATO-ba való integrálása tűnik a legjobb megoldásnak.

 

„A Szlovák Köztársaság legfőbb érdeke, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen és legyőzze az agresszort – az Orosz Föderációt. A mi későbbi feladatunknak az kell legyen, hogy segítsük Ukrajnát a NATO-val való szorosabb együttműködésben. Ez vezethet végül oda, hogy keleti szomszédunk teljesítse a tagság feltételeit ebben a kulcsfontosságú szervezetben”

 

– ezt már a kormánygyilkos SaS nyilatkozta. Andrej Žiarovský, a kereszténydemokraták képviselője szerint Ukrajnának is lehetőséget kell kapnia arra, hogy a háború befejezése és a szükséges kritériumok teljesítése után NATO-taggá váljon. Hozzátette, hogy az euroatlanti struktúrákba integrált szuverén és demokratikus Ukrajna szlovák nemzeti érdek.

 

A Heger-féle Demokraták szerint Ukrajna csatlakozása Szlovákia stratégiai érdeke:

 

„Egy NATO-tagállam szomszédságában lenni biztonsági szempontból előnyös. Ez azonban az egész szövetség döntése, amely előtt minden egyes országnak, amely a szövetség tagja akar lenni, számos feltételt kell teljesítenie. Például nem lehet katonai konfliktus a területén.”

 

A Smer-SD továbbra is úgy véli, hogy Ukrajna NATO-tagsága a lehető legrosszabb megoldás, ami a feszültségek fokozódását eredményezi és ellentétes az 1990-es években kötött amerikai-orosz megállapodásokkal. A párt szerint az sem világos, hogy Zuzana Čaputová elnök milyen felhatalmazással megy a vilniusi NATO-csúcstalálkozóra.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!