Nyitókép: SITA/AP

 

Az Egyesült Államok a vitatott kazettás lőszerek Ukrajnába szállítását fontolgatja. A probléma az, hogy az ilyen típusú fegyverek elterjedt alkalmazása több millió fel nem robbant lőszerrel árasztja el az adott országokat vagy régiókat.

 

Szlovákia 2004 és 2007 között olyan rakétarendszert vásárolt, ahol a szlovák fegyveres erők ki tudták volna használni a kazettás lőszereket – ezt Vladimír Kavický katonai szakértő mondta a Štandardnak adott interjújában.

 

„A kazettás lőszer katonai szempontból az egyik leghatékonyabb lőszerfajta. Ez egy sajátos típusú lőszer, amelynek nem egyetlen robbanótöltete van, hanem több tíz, sőt száz apró komponenst, úgynevezett segédlőszert tartalmaz”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázza Kavický.

 

A pontosságát az időjárás is befolyásolja

 

Főleg támadáskor használják, amikor az ellenséges egységek statikus helyzetben vannak. Egyetlen lövéssel vagy bombadobással és az azt követő lövedékek szétszórásával hatékonyan eltalálhatják a harci eszközöket több tíz-száz négyzetméteren.

 

Azonban használatuk amiatt ellentmondásos, hogy amennyiben nem találja el a célt és nem robban fel, gyakran ottmarad a becsapódási helyeken. A pontosságot gyakran befolyásolják az időjárási vagy egyéb környezeti tényezők, amelyek a katonai célponton kívüli területekre is hatással lehetnek.

 

„Ha lakott területen vagy annak közelében használják ezeket a fegyvereket, jelentős veszélyt jelenthetnek a civilekre. A történelem azt mutatja, hogy nagy mennyiségű lőszerkomponens nem robban fel becsapódáskor. A közzétett becslések szerint ezeknek a fegyvereknek a meghibásodási aránya a közelmúltbeli konfliktusokban 7 százalék és 40 százalék között mozgott, a kialakítástól függően”

 

– mondta a katonai szakértő.

 

Azokat az országokat és régiókat, ahol ezeket a lőszereket használták, több tízezer, néha milliónyi fel nem robbant és rendkívül instabil szubmuníció árasztotta el. Mivel a lőszer kicsi (gyakran csak néhány centiméteres), könnyen elveszik a különféle bokrokban, erdős és füves területeken, patakokban.

 

„A későbbi eltávolításuk éveket, évtizedeket vesz igénybe, és milliókba, sőt több milliárd dollárba kerül. Kambodzsa Vietnammal együtt közel 60 éve foglalkozik az utóhatások eltávolításával. Ugyanez a sors vár Jemenre, Szíriára vagy Szudánra, ahol szintén használták vagy használják ezeket a lőszereket”

 

– tette hozzá.

 

A megállapodáshoz Szlovákia is csatlakozott

 

A legtöbb ország betiltotta a kazettás lőszerek használatát. 2008-ban Oslóban megállapodást írtak alá a kazettás lőszerekről, amelyet 110-en írtak alá. A megállapodásban vállalják, hogy a kazettás lőszerek felhasználásának megtiltása mellett leállítják a kazettás lőszerek fejlesztését, gyártását, tárolását, birtoklását és szállítását.

 

„A probléma az, hogy a legnagyobb országok, mint Oroszország, az USA, Kína, Törökország, India, Pakisztán vagy Brazília és Argentína nem írták alá. Észak- és Közép-Afrika országai mellett  Észtország, Lettország, Lengyelország, Görögország és Románia sem írták alá”

 

– tette hozzá Kavický.

 

Szlovákia is csatlakozott az egyezményhez, bár eleinte habozott, ugyanis nem sokkal az aláírás előtt vásárolt 26 darab Modular rakétarendszert.

 

Vajon győzzük a megsemmisítést?

 

Szlovákia az eredeti, 1235 darab kazettás lőszerből álló készletből 79 darabot fokozatosan, saját erőből ártalmatlanított. Az utolsó darabokra fél éve van, 2024. január 1-jéig.

 

A meg nem semmisített lőszert Szlovákia nem adományozhatja el Ukrajnának, az egyezmény ugyanis tiltja. A lőszerek nem hagyhatják el az országot, kivéve az ártalmatlanítás céljából történő szállítást.

 

„Szeretném azt hinni, hogy tiszteletben tartjuk a nemzetközi egyezményeket, és inkább csatlakozunk az ENSZ-hez és olyan országokhoz, mint Ausztria, Belgium, Kanada, Írország, Hollandia, Norvégia, Svédország, Svájc, Nagy-Britannia és mások, amelyek már elítélték a betiltott kazettás lőszerek használatát Ukrajnában, és követelik, hogy hagyják abba a használatát”

 

– zárta Kavický.

 

SITA/Štandard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.