Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A Barnamedve Beavatkozó Csoport pénteken (július 14.) és szombaton (július 15.) három bejelentést kapott emberek elleni medvetámadásról. Az első eset Szucsány (Sučany) mellett, a második Liptóújvár (Liptovský Hrádok) közelében, a harmadikban pedig a Korponai járásban történt – erősítette meg az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) kommunikációs osztálya.

 

Pénteken érkezett bejelentés a rendőrségtől a beavatkozó csoporthoz, amikor a Turócszentmártoni járásban lévő Szucsány közelében egy medve megtámadott egy személyt.

 

„Rögtön a támadás bejelentése után kollégámmal a helyszínre mentünk, és meghallgattuk a sérült férfit, akire egy vastag aljnövényzetből támadt rá egy medve az út melletti árokból, miközben kutyáját sétáltatta. A megtámadott férfi több lövést leadott a medvére egy legálisan tartott pisztolyból. A férfi nem szenvedett sérülést“

 

 hirdetes_300x300  

– mesélte Marek Veverica a beavatkozó csapattól.

A helyszínt a katonai rendőrséggel együttműködve biztosították és megtalálták a meglőtt medvét. A megközelítőleg 18 éves, 110 kilogramm súlyú, elhullott nőstény medvét átadták a vadásztársaságnak.

 

A második támadást szombat délelőtt jelentették a beavatkozó csoportnak Liptóújvár mellől.

 

„A medve rátámadt egy 58 éves férfira a Liptóújvár és Királylehota község között fekvő Hrádocká hegyen. A medve futás közben lepte meg a kora reggeli órákban, és súlyosan megsebesítette”

 

– közölte a ŠOP kommunikációs osztálya.

 

Mint bővebben kifejtették, a férfit egy liptószentmiklósi kórházban ápolják felső és alsó végtagjain harapott sebekkel. Az állami természetvédők szerint nincs életveszélyben. A beavatkozó csapat jelenleg a támadási területen tartózkodik a helyi vadőrrel együtt.

 

A déli beavatkozó csoport tagjai jelenleg a terepen vannak, és annak a bejelentésnek a körülményeit vizsgálják, amely a Korponai járásban található Csábrágsomos (Drienovo) falu mellől érkezett.

 

„Egy erdei munkást támadt meg egy medve fakivágás közben. Önvédelemből egy legálisan tartott lőfegyverből több lövést adott le a támadó medvére“

 

– tette hozzá a kommunikációs osztály, hozzátéve, hogy a férfi nem sérült meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!