Nyitókép forrása: Belügyminisztérium

 

A Specializált Büntetőbíróság 7 éves börtönbüntetésre és 5000 eurós pénzbírságra ítélte távollétében Ján Kaľavský egykori rendőrtisztet korrupcióért. Az ítélet nem jogerős.

 

A vád szerint Kaľavský több alkalommal is kenőpénzt fogadott el, visszaélt hatáskörével és titkos információkat szivárogtatott ki, amivel beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe.

 

Kaľavskýt bűnösnek találták abban, hogy egykori informátorától, Peter Petrovtól anyagi javakat fogadott el, például telefont, Petrov fizette ki hétvégi háza ablakait, pénzt fogadott autóvásárlásra, az autó szervizelésére. Azért is bűnösnek találta a bíróság, hogy Petrovtól pénzt fogadott el titkos nyomozati anyagok kiszolgáltatásáért.

 

 hirdetes_300x300  

Az ügyész eredetileg 9 év börtönbüntetést kért a vádlottra.

 

Kaľavský jelenleg Bosznia-Hercegovinában tartózkodik, ahol menekültstátuszt kért és kapott, Bosznia pedig nem hajlandó őt kiadni a szlovák hatóságoknak.

 

Az ügynek vélhetően a korrupciónál szélesebb olvasata is van. Kaľavský esete kapcsolatban van az úgynevezett „rendőrháborúval”, amely még 2021 szeptemberében robbant ki, és amely a nyomozóhatóságokon belüli hatalmi harcokat jelenti. Kaľavský anno megpróbálta megvédeni Peter Koščot, aki korábban a SIS igazgatójának tanácsadója volt. Később Kaľavský elkezdett vallomást tenni a NAKA-ban lévő kollégái ellen, és máig azt állítja, hogy a nyomozók befolyásolják a tanúkat és a büntetőeljárásokat. Az ellen hozott vádakat is kollégái bosszújának tartja.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!