Nyitókép: SITA/AP

 

Az utazási iroda csak abban az esetben köteles az utazásra fordított összeget visszaadni az ügyfélnek, ha azt a területet, ahová utazik, közvetlenül érinti a tűzvész – hívta fel a figyelmet a dTest fogyasztóvédelmi szervezet a görögországi Rodosz és Korfu szigetén tomboló tüzek kapcsán.

 

Ha tűzzel közvetlenül érintett területről van szó, akkor rendkívüli és elháríthatatlan körülményről van szó, amely jelentősen befolyásolja az utazás biztosítását.

 

Rendkívüli körülmény

 hirdetes_300x300  

 

 „Hacsak az utazási iroda maga nem mondja le az utazást emiatt, akkor az ügyfélnek jogában áll elállni az utazásra vonatkozó szerződéstől, és a szervező köteles visszafizetni az összes befizetett összeget“

 

– mondta Eduarda Hekšová, a dTest fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója.

 

Egy másik forgatókönyv lép életbe abban a helyzetben, amikor az ügyfél fél az utazástól, holott az úti célját nem érinti veszély. Ilyen esetben bírság fizetése nélkül nem lehet elállni a szerződéstől, mert a rendkívüli körülménynek közvetlenül az utazás célállomásán vagy annak közvetlen közelében kell bekövetkeznie.

 

Ha az ügyfél eláll a szerződéstől, az utazási iroda jogosult az utazási szerződésben rögzített felmondási díjat felszámítani. A nyaralók a külügyminisztérium honlapján tájékozódhatnak arról, hogy az úti céljuk közvetlenül érintett terület-e.

 

A szlovákiai turistákat továbbra sem tántorítják el a rodoszi erdőtüzek. „Kockáztatnunk kell, mert senki sem fogja visszafizetni a pénzünket”

 

Evakuáció vagy hazatérés

 

Amennyiben az ügyfelet a nyaralás során érintette a tűzeset, akkor az utazásszervezőnek gondoskodnia kell a biztonsága érdekében szükséges intézkedésekről, legyen szó evakuálásról és átszállításról egy másik távolabbi szállodába, vagy a Szlovákiába történő visszautazásról.

 

„Az ilyen helyzet a kirándulás hibájának minősül, amit a szervező köteles haladéktalanul megoldani. Emellett a kirándulás résztvevőjének joga van az ún. segítségre a nehézségekben, beleértve például az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat vagy egy alternatív utazási megoldást”

 

– magyarázta Hekšová.

 

Alternatív megoldás saját erőből

 

Ha az utazási iroda nem oldja meg a helyzetet, akkor nincs más választás, mint saját erőnkből alternatív megoldást biztosítani, majd az utazásszervezőtől követeli a szükséges költségek megfizetését.

 

Az utazási iroda kötelességszegése esetén az ügyfél vagyoni vagy nem vagyoni kár megtérítését is kérheti. Ez például olyan helyzetet takar, amikor az utazásszervező az ügyfelet annak ellenére küldi a helyszínre, hogy tudja, hogy az utazást nem lehet biztonságosan végrehajtani.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!