Nyitókép forrása: canva

 

Tény, hogy a progresszív Zuzana Čaputová államfő által kinevezett Ódor-kabinetnek az volt a feltett szándéka (és valószínűleg még mindig az), hogy leépítse a háztartásoknak és cégeknek nyújtott energiatámogatásokat. Korábban jelentek meg olyan elemzések, miszerint az áram ára így jövőre 18, a földgázé pedig 25 százalékkal fog emelkedni. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szerint a helyzet ennél jóval drámaibb: a villanyáramnál 81, a földgáznál 110 százalékos emelés várható már jövőre, feltéve, hogy a progresszívok tervei szerint nem kerül sor állami beavatkozásra.

 

Az ÚRSO leszögezi, hogy a jelenlegi lakossági áram- és gázárak nem tükrözik a piaci árak változását, és ez az állami intézkedéseknek köszönhető, amelyeket még az előző kormány vezetett be. Megjegyezzük, hogy Eduard Heger korábbi kormányfő támogatta Ódor Lajos kormányprogramját, annak ellenére, hogy benne volt az energiatámogatások leépítése.

 

A Heger-kabinet egyik utolsó belengetett terve egyébként az volt, hogy 2027-ig több lépcsőben emelnék a piaci szintnek megfelelően az energiaárakat a háztartások számára.

 

 hirdetes_300x300  

Az ÚRSO arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi energiatámogatás mértéke az idei évre szól, és nem következik belőle automatikusan az, hogy 2024-ben is nyomott áron jutunk hozzá az energiahordozókhoz.

 

Tény, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a gáz és az áram ára a tavalyi nagy árforradalomhoz képest. Az akkor csillagászati árak töredékét látjuk ma az európai piacon, ám még ez is 3-4-szer magasabb az energiaválság előtti árakhoz képest. 

 

Szlovákiában az állami intézkedéseknek köszönhetően a lakossági elektromos áram ára 24 százalékkal alacsonyabb, mint az uniós átlag, igaz, a kormány nem hozta ki a legtöbbet a lehetőségekből, részben a kormányválság részben az energiavállalatok külföldi részvényesei miatt. A magyar áram ára például csak cirka negyede az uniós szintnek.

 

A földgáz árának tekintetében Szlovákia az uniós átlagár 55 százalékán áll (Magyarország gáz terén is sokkal jobban áll).

 

Ez tehát a kiindulópont, ami jövőre várhatóan gyors leépülésbe kezd. Még ha a piaci árak érdemben nem is fognak változni, állami beavatkozás hiányában az áram 81 százalékkal, a földgáz 110 százalékkal drágulna a háztartások számára.

 

Az ÚRSO több javaslatot is megfogalmazott az emberpróbáló áremelkedés hatásainak enyhítésére (de nem elkerülésére). Ezek közé tartozik nagyvonalakban:

 

  • Megújuló energiaforrásokra és diverzifikált energiaforrásokra való támaszkodás,
  • célzott (tehát az átlagháztartásokra nem vonatkozó) szociális- és adótámogatások, különösen azok számára, akik nem férnek bele a Villamosművek által kínált „olcsó” elektromos áram programjában (a Villamosművek a külföldi tulajdonosok profitja miatt jelenleg még nem termeli ki azt a pótlólagos árammenyiséget, amit hajlandó lenne átadni a háztartásoknak a 2021-es árakon. Mivel a mennyiséget alaposan kidekázták, várhatóan nem minden háztartásnak jut a nyomott áron kínált áramból.).
  • Az energiapiac szereplő árainak átláthatóbbá és követhetőbbé tétele a hatékonyabb összehasonlítás céljából.

 

További részleteket az ÚRSO elemzésében olvashat, ami ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!