Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, ami jól példázza a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést –közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

 

A tárcavezető az ünnepségen fontos kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, mondván, hogy ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak, jó a magyaroknak.

 

Kiemelte: 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchétre nőtt, tehát az utóbbi tizenhárom évben ez a tizenötödik új átkelő, amely itt is egy méltatlan állapotot számol fel.

 hirdetes_300x300  

 

Szavai szerint ugyanis méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. „Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni“ –fogalmazott.

 

Aláhúzta, hogy az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is. Majd leszögezte, hogy ez a beruházás is demonstrálja a remek magyar-szlovák együttműködést a határ menti ügyekben, illetve az EU-s források hasznosulását.

 

„Ez világosan megmutatja, hogy milyen veszteségeket jelent, milyen kihagyott lehetőségeket jelent az, ha mindenfajta szabállyal ellentétes módon, pusztán politikai gusztus miatt nem kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat“ – fogalmazott. „Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy micsoda szégyen, hogy vannak, akik ezt Magyarországon még támogatják is“ – mondta.

 

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy idén még három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, két újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot, ezekkel együtt pedig negyvenre emelkedik már a határátkelők száma.

 

„Azt hiszem, hogy ez az ütem világosan bizonyítja, hogy milyen stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és ahogy látjuk a szlovák kollégák együttműködését, hál’ Istennek ez nem egy egyoldalú vonzalom“

 

– jelentette ki.

 

„Voltak olyan időszakok is, amikor a Dunán vagy épp az Ipolyon keresztül a gyűlölködés és az utálkozás hangjait lehetett hallani. Szerencsére mára ez teljes mértékben megváltozott, és egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködése igazi sikertörténetté vált“

 

– közölte.

 

„A kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi kapcsolat, amely ráadásul ilyen gyakorlati eredményeket hoz, az aranyat ér“

 

– vélekedett.

 

A miniszter felidézte, hogy gyermekkorából jól tudja, hogy a határ mentén élni speciális élethelyzet, és ennek milyenségét az dönti el, hogy a határ inkább elválasztja vagy összeköti az embereket. „És mindez, hogy melyik irányba dől el a dolog, praktikusan attól függ, hogy a határ átjárható-e“ – mondta.

 

Majd megjegyezte, hogy a migrációs válság közepette érdemes ennek kapcsán pontosan fogalmazni: tehát arról van szó, hogy a határok átjárhatók-e a tisztességes szándékkal érkező, megfelelő iratokkal rendelkező, a jogszabályokat tiszteletben tartó emberek előtt.

 

Végül rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország és Szlovákia számára stratégiai fontosságú kérdés a kellő számú átlépési pont megléte, különös tekintettel arra, hogy hazánknak épp ez a határa a leghosszabb.

 

Valamint arra is kitért, hogy Magyarországnak Szlovákia a második legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly 17 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely idén is 11 százalékkal bővült.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.