Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Soha olyan kevés gyermek nem született még egy hónapban Szlovákiában, mint idén áprilisban – legalábbis, mióta az adatokat havi szinten is közlik. A Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint áprilisban kevesebb mint három és félezer gyermek jött világra az országban. Ez azért tragikus, mert az elmúlt pár évben, és különösen a tavaly évtől meredek esésbe kezdett a gyermekszületések száma.

 

A mögöttünk lévő áprilisban kevesebb gyermek született, mint a korábbi negatív rekordot felállító februárban, pedig az csak 28 napos hónap. A Štandard konzervatív portál nem véletlenül vezette fel vonatkozó cikkét azzal, hogy a Statisztikai Hivatalnak most kellene sajtótájékoztatót összehívnia és megkongatnia a vészharangot.

 

Februárban 3758 gyermek született, márciusban 4176 – mindkettő szokatlanul alacsony szám az előző évek azonos időszakához képest -, áprilisban pedig mindössze 3495. 2022 áprilisában ezzel szemben hétszázzal több gyermek jött a világra, 2021 áprilisában pedig több mint 1000-rel több.

 

 hirdetes_300x300  

A számok elég egyértelmű és meredek esést mutatnak, és nem kizárt, hogy az idén átlépünk egy rémisztő lélektani határt, és 50 ezer alatt lesz az élveszületések száma (tavaly 50 841 volt).

 

A sajtóban nagyon kevés szó esik a demográfiai kérdésekről, annak ellenére, hogy az alapvetően progresszív Ódor Lajos kormányfő is felhívta a figyelmet. Igaz, ő nem a társadalom állapotáért aggódik, hanem a jelenség pénzügyi vetülete miatt. Az agyelszívás és elvándorlás a foglalkoztatottsági mutatókat rontja, az elöregedés gyorsulása pedig egyszerre növeli a szociális-, nyugdíj- és egészségügyi kiadásokat. Hogyan is állunk elöregedés terén?

 

Szlovákiában, ahogy sok más európai országban is, egyszerre csökken a gyermekszületések száma, és emelkedik a 70 év felettiek aránya. Szlovákiában jelenleg átlagban kicsit kevesebb, mint négy aktív korú lakos jut, ami nem annyira rossz adat, mint a cseheknél vagy a magyaroknál (3), de 25 éven belül minden egyes nyugdíjasra mindössze kettő aktív korú jut majd. És aktív korú alatt nem a munkavállalókat értjük, hanem a 15-64 év közötti polgárokat. Szlovákiában mintegy 2,5 millió dolgozó van, ezek között 300 ezer nyugdíjas korú, így akkor állunk a valósághoz közelebb, ha azt mondjuk, hogy 2,2 munkás jut átlagban egy nyugdíjasra.

 

A medián szerint átlagéletkor terén is rosszul állunk. Jelenleg a medián átlagéletkor 41,8 év. Ez az a kor, amely alatt és felett ugyanannyian vannak. 25 év múlva azonban a medián átlagéletkor 48,4-re fog emelkedni. Ez nagyon súlyos elöregedési tempó, aminél rosszabbat csak Lengyelország, Málta és Litvánia produkál.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!