Nyitókép forrása: 

 

Legkevesebb 900 rendőrégi pozíciót civilek is betölthetnének, derül ki az Árért Értéket állami agytröszt elemzéséből, amely szerint jelentős megtakarítást jelentene az államnak, ha civileket is bevonna  a rendfenntartásba.

 

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy a V4-en belül egyedül Szlovákia nem él a civilek bevonásának lehetőségével. A Markíza televízió összefoglalójában felhívta a figyelmet, hogy a gépkocsi átiratását végző közlekedésrendészeti osztályokon az ügyfeleket rendőr szolgálja ki, aki veszélyességi pótlékot és igen nagylelkű nyugdíjat kap, márpedig ezt még a svéd és osztrák jóléti államok sem engedik meg maguknak, a nem rizikós munkát ott hivatalnokok és nem rendőrök végzik.

 

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a rendőrség körében elbocsátásokat vagy fizetécsökkentéseket kellene végrehajtani. Rendőrből egyébként évek óta hiány van Szlovákiában, nemzetközi összehasonlításban pedig nagyjából ugyanannyit keresnek a szlovák rendőrök az átlagbér arányában, mint máshol.

 

 hirdetes_300x300  

Ott, ahol ez megoldható, a rendőrök munkáját civilek is átvehetnék, akiknek alkalmazása jóval olcsóbb lenne az állam számára.

 

Hamran István országos rendőrfőkapitány nem zárkózik el az ötlettől, kikötötte azonban, hogy meg kell találni a megfelelő képzettséggel rendelkező civileket az adott munkakörökre. Azt is mondta, hogy ha megvalósítható az ÚHP elemzésében felvázolt megoldás, akkor 3,5 ezer rendőrt lehetne átirányítani a bűnüldözés feladataihoz.

 

A szakértők szerint egyetlen civil alkalmazása a rendőrség berkeiben hosszú távon 280 ezer euró megtakarítást is jelenthet az állam számára. Ha például az olyan feladatokat, mint ügyintézés, kérvények feldolgozása vagy informatikai feladatok ellátása, civilek végeznék, a következő két évtizedben akár több tízmillió eurót lehetne megtakarítani.

 

Az ÚHP azt is javasolja, hogy a rendőrség munkájáról évente közvélemény-kutatás keretében kérdezzék meg a lakosságot.

 

Szlovákiában egyszer már hallgattak a szakértői javaslatokra a rendőrséget illetően. Korábban Szlovákia a lakosságszámhoz viszonyítva messze az uniós átlag feletti rendőrlétszámmal rendelkezett. Mára az uniós átlag közvetlen közelében járunk, az országban 20 500 rendőr teljesít szolgálatot. Elvileg a létszám további csökkenésére számítanak a fix traffipaxok bevezetésével és a büntetések kiróvásának informatikai automatizálásával.

 

Körkép.sk, tvnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!