Nyitókép: SITA/Tomáš Somr

 

Myroslav Kastran Ukrajna szlovákiai nagykövete kedden Máriatölgyesen (Dubnica nad Váhom) Ódor Lajos miniszterelnök jelenlétében átvett két Zuzana 2 önjáró tarackot. Ez az első kettő a 16 tarack közül, amelyet a máriatölgyesi Konštrukta-Defence gyárt le Ukrajna számára. A több mint 90 millió eurós projektet Norvégia, Dánia és Németország finanszírozza.

 

A miniszterelnök szerint az Ukrajnának szánt önjáró tarackok legyártására irányuló projekt a nemzetközi együttműködés példája és az Ukrajnával való közös szolidaritás bizonyítéka.

 

„Ukrajna védelme és az orosz agresszióval való szembenézés képessége mindannyiunk érdeke. Számunkra elfogadhatatlan egy olyan világ, amelyben nem érvényesek a szabályok, és nem tartják tiszteletben a nemzetközi szabályokat. Kötelességünk segíteni, ahol tudunk és ahogyan tudunk”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Ódor.

 

Zľava: Predseda vlády SR Ľudovít Ódor, minister obrany Martin Sklenár a generálny riaditeľ DMD Group počas návštevy štátnej spoločnosti DMD Group, ktorá vyrába zbraňové systémy. Súčasťou návštevy bolo aj symbolické odovzdanie húfnic pre Ukrajinu, ktorá sa bráni pred ruskou agresiou. Dubnica nad Váhom, 1. august 2023. Foto: SITA/Tomáš Somr

 

Mint hozzátette, a Zuzana 2 tarackok minősége is bizonyítja, hogy Szlovákia képes a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek megfelelő modern technológiát előállítani. Elmondása szerint a Konštrukta-Defence már tárgyal az ukrán fegyvergyártó céggel a további együttműködésről. Az eredmény egy új tarack prototípusa lehet.

 

Martin Sklenár védelmi miniszter szerint a nemzetközi projekt tavaly októberben született. A következő hónapokban a Konštrukta-Defence további 14 darab Zuzana 2 tarackot ad át, amelyek közül az utolsónak jövőre kell megérkezniük Ukrajnába.

 

Ukrajna szlovákiai nagykövete, Kastran nagyra értékelte a nemzetközi közösség támogatását, amely a Zuzana 2 önjáró tarackok szállítását is eredményezte.

 

„Ez azt bizonyítja, hogy fordul a kocka, és Oroszország azon ambíciója, hogy elfárasszon és nukleáris fenyegetésekkel félemlítsen meg és zsaroljon bennünket, nem jár sikerrel. Köszönhet illeti Szlovákia, Norvégia, Dánia és Németország kormányát. Ez a projekt a sikeres együttműködés példája és az új együttműködés alapja a katonai és műszaki területen Szlovákia és Ukrajna között”

 

– hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve, hogy jelenleg nagyon fontos a fegyverrendszerek szállításának gyorsasága.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!