Nyitókép: pxhere.com

 

Tavaly 59,1 liter volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában. Ez évközi szinten közel egyszázalékos csökkenést jelent, miközben 30 évvel ezelőtt több mint harmadával volt magasabb a fogyasztás mértéke.

 

A Statisztikai Hivatal adatai szerint 1994-ben 93,4 liter volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában, ezt követően folyamatosan csökkent, a pandémia előtti utolsó három évben azonban növekedésnek indult. Akkor 70 liter körül volt az egy főre jutó sörfogyasztás.

 

A két évnyi járványügyi megszorítás meredek csökkenést hozott a sörivásban, mely a tavalyi évben érte el mélypontját, mikor is az utóbbi 30 év legalacsonyabb sörfogyasztását regisztrálták az országban.

 

 hirdetes_300x300  

Összehasonlításképp 2022-ben Csehországban 129 liter/fő, Ausztriában 101 liter/fő, Lengyelországban 92 liter/fő volt az átlag. Van azonban Szlovákiánál lejjebb is – Franciaországban csak 33 liter/fő volt az átlagos éves sörfogyasztás.

 

A sörfogyasztás csökkenéséhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy míg 10 éve 0,98 euró volt a csapolt sör ára, ma 1,37 euróba kerül fél liter sör.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!