Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek, File

 

Nem kizárt, hogy a bíróság eltörli azt az ítéletet, amely 19 évi börtönbüntetéssel sújtotta Marián Kočnert a Markíza televízióval kapcsolatos váltóhamisítás ügyében. A hírt először a trend.sk közölte. A Szlovák Ügyvédi Kamara példa nélkülinek nevezte a lehetőség puszta felmerülését is. A bíróság állítólag azért fontolgatja az ítélet eltörlését, mert Kočner és ügyvédei találkozóit lehallgatták, tehát nem azért, mert nem bűnös. A dologra azért is érdemes odafigyelni, mert Kočnert korábban felmentették a Kuciak-gyilkosság megrendelésének vádja alól, de a váltóügy miatti börtönbüntetése enyhítette a hatást. Ha ezt is megússza, annak beláthatatlan következményei lehetnek a igazságszolgáltatás lakossági megítélésére.

 

Az ügyet már vizsgálja az Alkotmánybíróság, és ha Marián Kočner sikerrel jár, 19 éves ítéletét eltörlik. A döntés a következő hét hónapban várható. A Specializált Büntetőbíróság 2019–2020-ban indított büntetőeljárást a Markíza televízióval kapcsolatos négy váltó ügyében.

 

Kočner ügyvédei már az eljárás kezdetétől arra panaszkodtak, hogy nem tudnak bizalmasan beszélni, mert a büntetőhatóságok lehallgatják a fegyház látógatói helyiségét. Erre állításuk szerint akkor kezdtek el gyanakodni, amikor az újvároskai (Leopoldov) fegyházban mindenáron ugyanabba a látógatói helységbe akarták őket beterelni, még akkor is, amikor hétvége volt és szinte az összes másik látógatói szoba is szabad volt.

 

 hirdetes_300x300  

Azt is kifogásolták, hogy az őrök folyamatosan figyelték a beszélgetéseiket az üvegfalon túlról.

 

Panaszaikat akkoriban a védelem stratégiájának tudták be (durva leegyszerűsítéssel az ügyvédek állíthatnak valótlanságot ügyfelük védelme érdekében), ráadásul senki sem akarta elhinni, hogy a NAKA és a Speciális Ügyészség kockáztatna egy eljárási hibát, ami annullálhatja az ítéletet.

 

A Nagyszombati Kerületi Ügyészség – amelynek közvetlen irányítása alá tartozik az újvároskai fegyház –, a Speciálizált Bíróság és a Speciális Ügyészség is minimum túlkapásnak tartja Kočner ügyvédeinek vádjait.

 

A Kerületi Ügyészség szúrópróbaszerű ellenőrzést rendelt el a fegyházban, de semmilyen törvénytelenséget nem találtak a rabok és ügyvédeik bizalmas kommunikációjának megsértését illetően.

 

A Specializált Büntetőbíróság már 2019 nyarán kiadott egy nyilatkozatot, miszerint nem hozott semmilyen, Kočner és ügyvédei lehallgatását célzó határozatot, és nem is foglalkozott az üggyel. Daniel Lipšic, a Markíza akkori ügyvédje, jelenlegi speciális ügyész pedig 2020-ban azt nyilatkozta Kočner ügyvédjeinek vádjaira reagálva, hogy állításaik „fantazmagóriák”.

 

Az akkori folyó büntetőeljárás végén Marián Kočnert tettestársával, Pavol Ruskoval együtt 19 éves börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletet később a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, így az jogerős.

 

Négy évvel a lehallgatások első felvetése után azonban a belügyminisztérium alá tartozó belügyi felügyelet (belső ellenőrzés) váratlanul megállapította, hogy az újvároskai fegyházban tényleg titkos lehallgatások folytak, amelyeket a NAKA és a Speciális Ügyészség kezdeményezett korrupció ügyében, az engedélyt pedig a Specializált Büntetőbíróság adta ki.

 

Kočner ügyvédeinek büntetőfeljelentése kapcsán jelenleg is vizsgálják az esetet. Az egyik bizonyíték egy Kočnerhez címzett levél, amelyben egy illető azt ajánlotta a maffiózónak, hogy félmillió euróért kijuttatja őt a börtönből.

 

Az egész ügyet megszellőztető Adam Valček oknyomozó újságíró azt állítja, ismeri az Š. S. monogrammal jelzett levélíró valódi kilétét, egyelőre azonban nem hozza nyilvánosságra. Kočner állítja, hogy az illetőt nem ismeri és sosem dolgozott vele együtt.

 

Kočnernek azonban fogy az ideje: 2024. március 13-án jár le az a hároméves határidő, amelyen belül még fellebbezhet az ítélet eltörlése érdekében a jogi védelem súlyos megsértésére hivatkozva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!