Nyitókép: SITA

 

A települések augusztus 16-tól kezdik meg a szavazói igazolványok kiadását az állandó lakóhelyen kívüli választásokhoz. Az igazolvánnyal a választó Szlovákiában bárhol szavazhat. Az igazolványt előzetesen kell igényelnie a választópolgárnak azon a településen, ahol állandó lakóhellyel rendelkezik. Személyesen legkésőbb a parlamenti választások előtt egy nappal, azzal szeptember 29-én lehet szavazói igazolványt intézni.

 

A település augusztus 10-ig köteles közzétenni a hirdetőtáblán és a honlapon a szavazói igazolvány igényléséhez szükséges kérelem kézbesítésére szolgáló e-mail címet.

 

„A szavazói igazolvány feljogosítja az állampolgárt arra, hogy bármelyik választókörzetben felvegyék a választói névjegyzékbe, tehát abban a választókörzetbe is, amelyben az igazolvány kiállítása előtt a választói névjegyzékbe felkerült” – írja a belügyminisztérium a honlapján.

 hirdetes_300x300  

 

A választópolgár személyesen, de levélben vagy e-mailben is igényelheti az igazolványt úgy, hogy a kérelmet legkésőbb szeptember 8-ig kézbesíti. A település az igazolványt a választópolgár állandó lakcímére küldi meg, ha a kérelemben más lakcím nincs feltüntetve, legkésőbb a kérelem beérkezését követő három munkanapon belül. Az igazolványt ajánlott levélben küldik, „saját kezébe”.

 

A választópolgár legkésőbb a választást megelőző utolsó munkanapon igényelheti személyesen szavazóigazolványt a település ügyfélfogadási óráinak idejében. Ebben az esetben a település haladéktalanul kiállítja az igazolványt. Meghatalmazott személy is kérheti az igazolvány kiadását, legkésőbb a választásokat megelőző napon.

 

Az igazolvány elvesztése vagy ellopása esetén a település nem ad ki új igazolványt a választópolgárnak. A szavazóhelyiségben a szavazóigazolványon kívül a választópolgárnak a személyi igazolványát is fel kell mutatnia. Az előrehozott parlamenti választásokat szeptember 30-án tartják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!