Nyitókép: procare.sk

 

Az orvosi karainkon tanuló orvostanhallgatók közel fele külföldről származik. Az egyetemeknek érdemes felvenni őket, így az új tanévben sem terveznek változtatást. Azonban a probléma az, hogy tanulmányaik befejezése után a többségük távozik az országból. Ezért már az előző kormány is több pénzt ígért a karoknak a szlovák hallgatókért. A támogatást azonban a mai napig nem kapták meg.

 

A volt pénzügyminiszter kétféle módon tervezte 500 szlovák orvostanhallgatóval megerősíteni az orvosi karokat. Az első esetben azzal, hogy az orvosi karok kapacitását 100 férőhellyel megnöveli, másodsorban pedig azzal, hogy ezzel párhuzamosan a külföldi hallgatók helyett hazai hallgatókat vesznek fel.

 

A pozsonyi, a kassai vagy a turócszentmártoni orvosi karok közül egy sem kapott pénzt a pénzügyminisztériumtól a szlovák hallgatók számának növelésére. „Még megbeszélések sem zajlanak ebben az ügyben” – mondta Juraj Mokrý, a turócszentmártoni Jessenius Orvostudományi Kar dékánhelyettese.

 hirdetes_300x300  

 

„Ebben az esetben a pénzügyminisztérium nem vett nyilvántartásba az erre a célra szolgáló további források felszabadítására irányuló kérelmeket” – mondta Michaela Lovásová, a pénzügyminisztérium szóvivője.

 

A külföldi diákokból nagyobb a nyereség

 

A karok az új tanévben hozzávetőleg 1550 orvostanhallgató felvételét tervezik, ebből csaknem 700 diák lesz külföldről. A felvett külföldiek növelik a kar minősítését, vagyis azt a minőséget, amely szerint nemzetközi szinten tekintenek az egyetemre. A karoknak is nagyobb a profitjuk belőlük, ugyanis a külföldiek önköltségesként finanszírozzák tanulmányaikat.

 

A probléma azonban az, hogy a legtöbben tanulmányaik után távoznak, és Szlovákia új orvosokat veszít. Michal Palkovič megbízott egészségügyi miniszter is többször beszélt már a szlovák orvosok számának megerősítéséről. A karok szerint ez nem ilyen egyszerű.

 

Nincs elég tanterem és oktató

 

A Comenius Egyetem a tantermek befogadóképessége vagy az oktatói létszám miatt legfeljebb tíz további hallgatót tudna fogadni. Probléma van azokkal a kórházakkal is, ahol tanítás folyik.

 

„Jelenleg a klinikai oktatás lehetősége nagyon rossz, ezért a meglévő kórházakat valamilyen módon revitalizálni kellene” – mondta Juraj Payer, a Comenius Egyetem Orvostudományi Karának dékánja.

 

Az elemző szerint a kórházak rossz állapota miatt egyre több szlovák orvost veszítünk el. Gyakran úgy döntenek, hogy tanulmányaik után távoznak. „A probléma az, hogy sok fiatal végzősnek nincs motivációja arra, hogy itt maradjon, mert rossz az infrastruktúra, rossz a motivációs környezet, a nyugati világban viszont jobbak a fizetések és a munkakörülmények” – magyarázta az INEKO intézet igazgatója, Dušan Zachar egészségügyi elemző.

 

A karokon zajló változások szintén az oktatási és egészségügyi minisztérium kezében vannak. Konkrét tervekről azonban nem beszélnek.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!