Nyitókép: Robert Hüttner/Pravda

 

Ľudovít Ódor kormánya a szeptemberi választások után még több hónapig hivatalban maradhat, mivel az új kormány megalakításáról szóló tárgyalásokra nincs megszabva időkeret. Peter Kresák alkotmányjogász és Marek Domin alkotmányjogász-docens szerint sok múlik majd a választási eredményeken, ahogy azon is, hogy a pártok képesek lesznek-e megegyezni az új kormányhoz szükséges parlamenti többségről. Ehhez jön nem utolsósorban Zuzana Čaputová köztársasági elnök is.

 

Domin szerint hosszú távon nem kívánatos egy olyan kormány fennmaradása, amely nem élvezi a parlament bizalmát. Úgy véli, hogy a parlamenti pártoknak a választások után a lehető leghamarabb meg kellene próbálniuk megoldást találni az új kormány megalakítására az elnökkel együttműködve.

 

Ha a szeptemberi választások után egyik párt sem tudná megszerezni a parlamenti többséget, akkor egy olyan eljárás is elképzelhető, amelyben az elnök kisebbségi kormányt nevezne ki.

 hirdetes_300x300  

 

Az előrehozott parlamenti választásokat szeptember 30-án tartják. Huszonnégy politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul. A választási kampány június 9-én kezdődött és 48 órás választási moratóriummal zárul.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.