Nyitókép: SITA/WBN/Facebook

 

A jelenlegi választási kampány során a transzparens számlákon nem találunk több ezer olyan kisebb pénzügyi adományt, amelyet a nyilvánosságtól kaptak volna a politikai szubjektumok. A múltban például így támogatták Zuzana Čaputová elnököt, a PS/Spolu koalíciót a 2020-as parlamenti választásokon, illetve Matúš Vallo pozsonyi polgármestert mindkét kampánya során.

 

A Transparency International Slovakia (TIS) non-profit szervezet további tájékoztatása szerint a Progresívne Slovensko mozgalomnak van a legtöbb egyedi adományozója, összesen 183, többségük azonban a párt jelöltje.

 

Őket követi a KDH 155 egyedi adakozóval és a Demokrati, akiket eddig 112 adományozó támogatott. A fennmaradó politikai pártok/mozgalmak esetében a lakosság részéről pénzügyi támogatást nyújtók száma még a 100 adományozót sem éri el.

 hirdetes_300x300  

 

 „Ebben a tekintetben a Smer-SD párt számít extrémnek. Az egycentes recessziós adományt leszámítva a párt egyetlen kampánytámogatója ő maga. Már 2,3 millió eurót küldött a transzparens számlájára 14 nagy befizetéssel. Ennek a pénznek a nagy része azonban még meg sem melegedett a párt számláján, máris átfolyt az Agentúra Smer, s.r.o.-ba”

 

– mondta a TIS.

 

Hozzátették, hogy a Smer-SD transzparens számlája inkább a nyilvános ellenőrzés karikatúrája. Hasonló a helyzet a Hlas-SD párttal is. A TIS a saját befizetéseiken kívül mindössze három, néhány centes adományt tart nyilván a transzparens számlájukon, amihez nem éppen kedves megjegyzések tartoznak.

 

Ami a pártok egyéni támogatóit illeti, az előválasztási kampányban eddig a legtöbbet Patrik Andó vállalkozó fektette be, aki a Modrí/Most-Híd jelöltlistáján a tizedik helyen áll. A pártnak 200 000 eurót kölcsönzött, és 50 000 eurót adományozott. A Republika mozgalom elnöke, Milan Uhrík szintén nagybefektető, aki 100 ezer eurót kölcsönzött pártjának.

 

„Az adományozók közül a legnagyobb hozzájárulás Andó mellett Marek Sedlák adománya, aki 50 ezer eurót adományozott a KDH-nak. A legtöbb cégadományt szintén a Modrí/Most-Híd könyvelheti el, egyenként 30 ezer eurót a Hugo Bach társaságtól – Ľuboš Schwarzbacher, a párt alelnökének cége –, illetve a Cogitans vállalattól, amely egy másik jelöltjének, Andrej Aleksievnek a cége“

 

– tájékoztatott a szervezet.  A TIS ugyanakkor hozzáteszi, hogy Schwarzbacher a fent említett adományon felül további 10 000 eurót küldött a pártnak egy másik, tulajdonában lévő cégen keresztül.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!