Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A szlovákok közel negyede életében legalább egyszer kipróbálta a marihuánát. Használatával kapcsolatban a pozsonyiak rendelkeznek a legtöbb tapasztalattal (32,2 százalék) – derült ki a Focus ügynökség felméréséből, melyet az egészségügyi minisztériumnak készített. A felmérést május 2. és június 12. között végezték 5031 15 és 64 év közötti válaszadó részvételével.

 

„A válaszadók 23,1 százaléka élete során legalább egyszer kipróbálta már a marihuánát, ami 2019-hez képest növekedést jelent, amikor is a felmérésben résztvevők 17 százaléka számolt be a használatáról. A 15 és 35 év közötti válaszadók 34 százalékának van tapasztalata a marihuánával. Az elmúlt 12 hónapban a válaszadók 5,4 százaléka, a 15 és 35 év közötti válaszadók körében pedig a 10,2 százalék fogyasztott marihuánát”

 

– tette hozzá a minisztérium.

 

 hirdetes_810x300  

A tárca szerint a további elterjedt illegális drogok közé az ecstasy és a pervitin tartozik. A felmérés kimutatta, hogy a szlovákok 4,9 százaléka próbálta már életében legalább egyszer az ecstasyt.

 

„A 15 és 35 év közötti válaszadók 8,3 százalékának van tapasztalata az ecstasyval“ – tette hozzá a minisztérium. A felmérés szerint a pervitint a megkérdezettek három százaléka, a 15 és 35 év közötti korosztálynak pedig 4,5 százaléka próbálta ki.

 

Terézia Weinerová, az Országos Kábítószer-megfigyelőközpont vezetője rámutatott, hogy 2019-hez képest kis mértékben nőtt az illegális kábítószer-használat. „Az emelkedést a kicsit eltérő módszertan is okozhatja, hiszen a jelenlegi kutatásban a válaszadóknak nagyobb anonimitásra volt lehetőségük a válaszadáskor“ – tette hozzá.

 

Az egészségügyi minisztérium emlékeztetett, hogy a kábítószer-függőség kezelésével kapcsolatos segítséget a www.infodrogy.sk/stranka/urgentna-pomoc honlapon lehet megtalálni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!