Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Nem ajánlatos a felfrissülés vagy a pancsolás a pozsonyi Szabadság téren található Barátság-szökőkút vizében. Aki ezt mégis megteszi, azt saját felelősségre tegye, ugyanis a szökőkút nem felel meg a mesterséges medencékre vonatkozó alapvető higiéniai követelményeknek – közölte a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal. A fővárosi önkormányzat ellenben azt állítja, hogy a felújítás után bárki bemehet az szökőkútba, ha a forró napokon egy kis lehűlésre vágyik.

 

„A felújított szökőkutat csak dekorációs és vizuális célokra hagyták jóvá”

 

– mondta Katarína Nosálová, a közegészségügyi hivatal szóvivője. Elmondása szerint a szökőkutak díszítőelemként, a levegő felfrissítésére, a környezet kellemesebbé tételére vagy a pihenésre szolgálnak, és nem a lakosság fürdőzésére valók. A szökőkutak – mutatott rá – nem tartoznak állami egészségügyi felügyelet alá, és a bennük lévő vizet nem vizsgálja laboratóriumi elemzésekkel a hatóság.

 

 hirdetes_300x300  

Pozsony városa a kezdettől fogva azt kommunikálta, hogy a Barátság-szökőkútba, amely az elmúlt hetekben népszerű látványossággá vált, be lehet menni, ha valaki hűsölni szeretne, de fürdeni nem.

 

„Az üzemeltetési szabályokról az ott kifüggesztett üzemeltetési szabályzat is tájékoztat”

 

– tette hozzá Peter Bubla városi szóvivő. Ebben az önkormányzat leszögezi, hogy a szökőkútba saját felelősségre lehet bemenni, és az esetlegesen bekövetkező sérülésekért az üzemeltető nem vállal felelősséget. „A víz az egészségre nézve biztonságos, de nem iható” – olvasható a rendeletben. Tilos továbbá bármilyen tárgyat a szökőkútba dobálni, valamint kutyákkal és más állatokkal bemenni.

 

Júniusban Matúš Vallo pozsonyi polgármester a közösségi hálón azt íra, hogy a Barátság-szökőkút a „gyermekek vízi játszótere”. Azt mondta, hogy a belépés engedélyezett, és a gyerekek játszhatnak ott.

 

„Augusztus 9-én az önkormányzat szakértő munkatársa az állami egészségügyi felügyelet keretében ellenőrzést végzett, amelynek során kiderült, hogy a Barátság-szökőkút és környéke nincs megjelölve mint gyermek vízi játszótér”

 

– közölte a közegészségügyi hivatal szóvivője. A szökőkutat júniusban nyitották meg újra a nagyközönség előtt.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!