Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Csütörtökön kora reggel a NAKA nagyszabású rajtaütést hajtott végre az úgynevezett Oblúk (Boltív) nyomozócsoport tagjai ellen. A Boltív a belügyi felügyelet NAKA elleni nyomozócsoportja. Sajtóértesülések szerint Michal Aláč SIS-igazgatót is őrizetbe vették, és a korábbi SIS-igazgatónál, Vladimír Pčolinskýnél is házkutatást tartottak. Az eseményekre reagálva Zuzana Čaputová államfő szorgalmazta a Nemzetbiztonsági Tanács összehívását, egyelőre Ódor Lajos miniszterelnök (aki ennek összehívására jogosult) még további információkra vár, és hezitál. Az ellenzék természetesen rendőrpuccsot emleget, de a mainstream pártok feltűnően védik az akciót.

 

A NAKA kommandósai csütörtökön a Boltív belügyi nyomozócsoport legalább két tagját tartóztatták le azok közül, akik a Ján Čurilla köré csoportosuló NAKA-rendőrök viselt dolgai után nyomoztak. Őrizetbe vették a belügyi felügylet korábbi nyomozóját, Jozef Khandlt is. A Nemzetbiztonsági Hivatalban is razziát tartottak. 

 

A NAKA csütörtök délután már vádat is emelt a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, Roman Konečný ellen, és a volt SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský ellen. A vád hatalommal való visszaélés. Michal Aláč jelenlegi SIS-igazgató ellen másik négy személlyel együtt egy másik ügyben emeltek vádat – lapértesülések szerint Pčolinský ebben is érintett, valamint Peter Košč vállalkozót, Ján Kaľavský volt rendőrt, illetve Martin Ciriákot, volt SIS-ügynököt is vád alá helyezték bűnszervezet alapítása és hatáskörrel való visszaélés gyanúja miatt.

 

A belügyi felügyelet a pozsonyi ügyészség közös akciójában még 2020-ban lehallgatókészüléket helyezett el Čurilla irodájában. A felvételeket Robert Fico (Smer) ellenzéki politikus korábban nyilvánosságra hozta, de csak megvágva.

 hirdetes_300x300  

 

Robert Fico már vasárnap felhívta a figyelmet, hogy NAKA-akció készül, amely során a „más véleményen lévők” ellen lépnek fel a hatóságok. Fico úgy tudta, Maroš Žilinka főügyész is érintett lesz.

 

Boris Kollár házelnök, akinek pártja, a Sme rodina jelölte a SIS két, a mostani akcióban és érintett igazgatóját (Pčolinský és Aláč), szerdán a főügyész és a SIS vezetősége elleni lépéseket emlegetett.

 

A mostani akció a 2020-ban kezdődő, de 2021-ben kibontakozó rendőrháború egyik fejezete.

 

Zuzana Čaputová államfő az akció után felszólította Ódor Lajos kormányfőt, hogy hívja össze a Nemzetbiztonsági Tanácsot. Ódor egyelőre kivár, arra hivatkozva, hogy további információkra van szüksége a kialakult helyzettel kapcsolatban.

 

A Smer szerint rendőrpuccs van folyamatban, amit Daniel Lipšic speciális ügyész, Ódor Lajos kormányfő és Zuzana Čaputová államfő támogat.

 

„A puccs célja a SIS és az Nemzetbiztonsági Hivatal feletti ellenőrzés megszerzése, és az összes olyan nyomozó és bizonyíték megsemmisítése, ami Čurilláék csoportja ellen felmerült”

 

fogalmazott Fico.

 

Peter Pellegrini (HLAS) sem volt elragadtatva, elmondása szerint ilyen akciót véghezvinni hat héttel a választások előtt a választók megengedhetetlen befolyásolása.

 

„A rendőrség vezetőinek egy szűk csoportja és a Speciális Ügyészség azt akarja eladni Szlovákiának, hogy épp most, három évnyi nyomozás után szereztek megingathatatlan bizonyítékokat az államhatalom olyan képviselői ellen, akik egyszerűen kényelmetlenek számukra”

 

fogalmazott Pellegrini.

 

A KDH is nyugtalan a NAKA akciójától, szerinte „súlyos ügyről” van szó. Tomáš Taraba, aki az SNS listáján indul a választásokon, pedig arról beszélt, hogy az egész akció a Progresívne Slovensko politikai puccsa” (Hamran István országos rendőrfőkapitányt a múltban is a PS vonzáskörzetéhez sorolták a szlovák lapok – a szerk.). 

 

A PS természetesen elutasítja Robert Fico és az ellenzék érvelését, szerinte a Smer paranoiás, és a Smer célzását a puccsra veszélyesnek tartja. Eduard Heger exkormányfő, a Demokrati elnöke szerint az igazságszolgáltatás nem puccs.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!