Nyitókép: Braňo Bibel/SITA

 

Veszélybe került a pozsonyi ružinovi (főrévi) kórház központi betegfelvételi részlegének működése. A részlegnek gondot okoz, hogy a szolgálatokat szakorvosi képesítő vizsgával (atesztáció) rendelkező orvosokkal töltse fel – mondták a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) képviselői. Ezért a helyzet rendezésére szólították fel az egészségügyi minisztériumot. A Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB), amely alá a létesítmény tartozik, tagadja, hogy a központi betegfelvétel az összeomlás szélén állna, egyúttal hangsúlyozta, hogy a működése teljes mértékben biztosított.

 

„A 2022-es év elején 18 orvos dolgozott a részlegen. Ők csak azon a részlegen dolgoztak, és ott teljes mértékben elérhetőek voltak. (…) Mára odáig jutottunk, hogy csak 7,5 főállású orvos dolgozik ott. A szolgálatokat gyakran tapasztalatlan, azaz szakorvosi képesítő vizsgával nem rendelkező orvosokkal fedezik, melynek során nagy a hibázás kockázata”

 

– jelentette ki Peter Visolajský, az orvosi szakszervezetek vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_300x300  

Az orvosszakszervezeti képviselők a helyzet sürgős megoldására szólították fel Michal Palkovič egészségügyi minisztert. Hatékony rövid távú intézkedések végrehajtását, illetve hosszú távú megoldási koncepciót várnak. Kiemelték, hogy a minisztérium a malackai kórház sürgősségi ügyeletének problémáját is képes volt megoldani.

 

„Az orvosokat exkluzív anyagi juttatással motiválták arra, hogy vállaljanak szolgálatot a malackai kórház központi sürgősségi ügyeletén. Így olyan abszurd helyzetbe kerültünk, hogy a malackai magánkórház képes atesztációval rendelkező orvosokat biztosítani a sürgősségi ügyelet működéséhez, míg az állami ružinovi kórháznak nagy gondja van a személyzet bebiztosításával“

 

– tette hozzá Visolajský.

 

Az UNB tagadja, hogy a ružinovi központi betegfelvétel az összeomlás szélén állna

 

Az UNB tájékoztatása szerint kórházai sürgősségi ügyeletei a leginkább leterheltek közé tartoznak.

 

„A ružinovi kórház központi betegfelvételi részlegén látják el naponta a legtöbb beteget” – mondta Eva Kliská, az UNB szóvivője. A túlterheltség ellenére az ügyelet működése teljesen biztosított. „A szolgálatok fedezve vannak, és minden beteget, aki erre a sürgősségi osztályra érkezik, megfelelően kezelnek, és megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik” – tette hozzá.

 

Az UNB tagadja, hogy a ružinovi központi betegfelvétel az összeomlás szélén állna. „Az ilyen állítások szükségtelenül pánikot keltenek a betegek között, és nem tesznek jót a munkahelyi légkörnek sem” – mutatott rá Kliská. Véleménye szerint a kórház több olyan intézkedést is végrehajtott, amelyek a személyzet stabilizálásához vezettek. „Ösztönző juttatást, teljesítményprémiumot vezettünk be, és emeltük az állandó alkalmazottak személyi pótlékát is” – tájékoztatott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!