Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Ódor Lajos miniszterelnök kijelentette, hogy az ügyészek és a bíróságok döntése után fog fellépni a Végkifejlet (Rozuzlenie)-ügy szereplői ellen, legyen szó a Szlovák Titkosszolgálatról (SIS), vagy a rendőrségről. Ezt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) beavatkozása, valamint a titkosszolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetésének vádemelése kapcsán jelentette be a Biztonsági Tanács pénteki ülése után.

 

Egyelőre önmérsékletre intette a politikusokat, és elutasította a bűnüldöző szervek megfélemlítését. Egyúttal biztosította a közvéleményt arról, hogy Szlovákia jogállam.

 

„Abban a pillanatban, amikor a bizonyítékok és tények alapján az ügyészek és a bíróságok döntést hoznak, fellépek az érintett szereplőkkel szemben, legyen szó a SIS-ről vagy a rendőrségről, amelyek a kormány irányítása alá tartoznak“

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a közeljövőben a bíróságok és az ügyészek döntenek az eljárás jogszerűségéről.

 

„A rendőrség, az ügyészség és a bíróságok függetlensége nem tűnt el. Ez persze nem azt jelenti, hogy ellenőrzés nélkül azt csinálhatnak, amit akarnak“

 

– jegyezte meg. Hangsúlyozta: senki sem érinthetetlen, még a politikusok vagy a magas köztisztviselők sem.

 

Čaputová a rendőrháborúról: Nincs rendőrpuccs, nincs ok a politikai beavatkozásra

 

A miniszterelnök egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy ne higgyenek a hazugságoknak. Elutasította, hogy bármilyen módon beavatkozott volna a rendőrség munkájába. Szerinte az emberek egy szűk csoportja hazugságot és a gyűlöletet terjeszt a közvélemény elbizonytalanítása és az olcsó politikai pontszerzés érdekében.

 

„Szlovákiában az embernek lassan szégyellnie kell magát, amiért nem hajlandó korrupcióra, és elutasítja az ország kirablását. Nem azonosulok ezzel a mentális világgal, és szeretnék mindenkit biztosítani, hogy senki sem veszi el tőlünk az országot“

 

– jelentette ki

A NAKA több személyt is megvádolt a csütörtöki (augusztus 17-i) Végkifejlet-akció keretében. Az öt embert érintő vádirat egy olyan bűnözői csoportra vonatkozik, amelynek a korrupciós és egyéb bűncselekmények kivizsgálását kellett volna megnehezítenie vagy meghiúsítania, a tanúvallomások nyomozói manipulációjának benyomását kelteni, valamint a rendvédelmi hatóságok hitelét is lejáratni. Két személyt bosszúból elkövetett köztisztviselői hatalmi visszaéléssel vádolnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.