Nyitókép: Körkép.sk

 

A szeptember 30-i parlamenti választások közeledtével a magyar kormányzat is egyre aktívabban hívja fel a figyelmet a megmérettetés fontosságára a felvidéki magyar választók számára.

 

Az augusztus 20-i államalapítás kapcsán tartott nagymegyeri emlékünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár összefogásra szólította fel a magyarokat. Sokadszor is megismételte az elmúlt hónapokban már többször elmondott üzenetét, miszerint egy 8 százalékos nemzeti közösségnek, a szlovákiai magyarságnak teljesítenie kell az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

 

 hirdetes_810x300  

Felszólította a szlovákiai magyarságot, hogy mindenki vegyen részt a mozgósításban, tegyen félre minden taktikázást és fogjon össze, mert ha ezt nem tudja megtenni szeptember 30-án, akkor jó időre elveszti a lehetőségét, hogy az ott élő magyarságnak képviselete legyen a parlamentben.

 

Balogh Csaba nagykövet Érsekújvárban szólt a Szövetség képviselőjelöltjeihez, illetve a felvidéki magyarsághoz, kérve őket arra, hogy segítsenek megtalálni a közös hangot a szlovákokkal.

 

Remélem azt, hogy mindannyian alaposan átgondolják majd a döntéseiket és megfelelően, tudatosan, okosan a saját jövőnkben bízva és a saját jövőnket szem előtt tartva döntenek. Magyarországnak és a magyar kormánynak az az érdeke, hogy Szlovákiában egy erős, magabiztos, gazdaságilag gyarapodó partnerre találjon. Nagyon sokan emlegetik a szlovák politikában különösen az utóbbi napokban – hiába, választási kampányban vagyunk – a revizionizmusnak a veszélyét, hogy Magyarország a határokat szeretné tologatni.

 

Szeretném itt erről a katedráról is kijelenteni, hogy nem szeretnénk a határokat tologatni. Nekünk az egész szlovák nemzetre van szükségünk. Mint szövetséges, mint barát, és mint vértestvér. És ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ahhoz, hogy ezt a szövetségesi partneri kapcsolatot a szlovák nemzettel ki tudjuk építeni, ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni azon, hogy ezer év után ez a régió, a Kárpát-medence, Közép-Európa ismét olyan hatalmi tényező legyen mint Szent István korában úgy politikai, mint gazdasági, mint kulturális értelemben, szükségünk van a szlovák nemzetre, szükségünk van a szlovák nemzet támogatására és a szlovák nemzet támogatásának az elnyerésére pedig önökre van szükségünk.

 

A felvidéki magyarokra, magabízó, erős, gyarapodó közösségre, amelyik sgít nekünk abban, hogy megtaláljuk szlovák testvéreinkkel a közös hangot, aki segít nekünk abban, hogy szlovák testvéreinket azon az úton tartsuk, amelyiken Magyarország is jár, amelyik út a normalitás, a hagyomány, az anyalyelv, a nemzeti kultúra, a család útja és Isten, Szűz Mária és Szent István útja. Legyünk újra erősek, mondta

 

– hangzott el Balogh Csaba magyar nagykövet beszédében.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.