Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Az emberek több mint 51 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak nem kellene visszaállítania a kötelező katonai szolgálatot, ezzel szemben csaknem 44 százalék támogatja. A megkérdezettek maradék 4,5 százaléka nem tudta megítélni a kérdést, vagy nem akart válaszolni.

 

Az AKO ügynökség által a Joj 24 televízió számára készített felmérés eredményei szerint a férfiak többen ellenzik a katonai szolgálatot, mint a nők. A férfiak körében 34 százalék gondolja úgy, hogy a kormánynak ezt semmiképpen sem szabadna megtennie, további 23 százalék pedig úgy véli, hogy a kormánynak valószínűleg nem kellene bevezetnie a kötelező katonai szolgálatot.

 

Ezzel szemben a nők 24 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak meg kellene tennie, vagy valószínűleg meg kellene tennie. A felmérés július 24. és július 28. között készült, ezerfős mintán.

 hirdetes_300x300  

 

A fiatalok az idősek ellen

 

Legszívesebben az 50–65 év közötti megkérdezettek vezetnék be a kötelező katonai szolgálatot, 31 százalékuk szerint a kormánynak mindenképpen meg kellene tennie, 21 százalékuk pedig azt mondta, hogy valószínűleg meg kellene tennie.

 

A 66 év felettiek is a kötelező katonai szolgálat mellett állnak – 27 százalékuk szerint a kormánynak mindenképpen be kellene vezetnie, 24 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy inkább igen, mint nem.

 

Éppen ellenkezőleg, a 18–33 éves fiatalok értenek egyet a legkevésbé a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével, 33 százalékuk azt mondta, hogy a kormánynak ezt semmiképpen sem szabadna megtennie, 26 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a katonai szolgálatnak inkább nem szabadna kötelezőnek lennie.

 

Még a 34–49 éves megkérdezettek sem értenek egyet a kötelező sorkatonai szolgálattal – pontosan 28 százalékuk mondta azt, hogy a kormánynak ezt semmiképpen sem szabadna bevezetnie.

 

Érettségi nélkül a katonaság mellett

 

A kötelező katonai szolgálatot leginkább az érettségivel nem rendelkezők állítanák vissza – 32 százalékuk határozottan támogatja, további 21 százalék pedig inkább igen, mint nem.

 

Ugyanakkor a Besztercebányai kerület lakói értenek vele egyet leginkább – 24 százalék határozottan támogatja, 27 százalék inkább támogatja. A Trencséni kerület lakosságának 20 százaléka határozottan támogatja, 28 százalék inkább támogatja, a Zsolnai kerület lakosságának 26 százaléka szintén határozottan a kötelező katonai szolgálat mellett áll, míg 22 százalékuk inkább igen.

 

Ezzel szemben leginkább az egyetemi végzettségűek nem értenek egyet a kötelező katonai szolgálattal – 35 százalék határozottan ellene van, 30 százalékuk pedig inkább ellene. Ugyanakkor a Pozsonyi kerület lakói nem értenek egyet a leghatározottabban a kötelező katonai szolgálattal – 39 százalékuk határozottan ellene van, 25 százalékuk pedig nagyjából ellene van. Hasonló a helyzet a Kassai kerületben is, ahol a lakosok 27 százaléka határozottan ellene van, 26 százaléka pedig inkább ellene van.

 

A Republika, Smer és Hlas választói támogatják leginkább a katonai szolgálatot

 

Ha a kormány bevezetné a kötelező katonai szolgálatot, azt leginkább a Republika mozgalom szavazói támogatnák, akiknek 31 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak ezt mindenképpen meg kellene tennie, további 33 százalékuk pedig úgy véli, hogy valószínűleg meg kellene tennie.

 

A Smer párt szavazói is támogatják a kötelező katonai szolgálatot – 32 százalék határozottan, 26 százalékuk pedig inkább támogatja. Hasonló a helyzet a Hlas párt híveinél, akiknek 33 százaléka határozottan, 24 százalékuk pedig valószínűleg támogatná a kötelező katonai szolgálat bevezetését.

 

A Progresszív Szlovákia mozgalom szavazóinak elsöprő többsége azonban ellene van, 50 százalékuk határozottan ellene van, 32 százalékuk pedig azt mondta, hogy a kormánynak valószínűleg nem kellene bevezetnie a kötelező katonai szolgálatot. Az SaS párt szavazói is hasonlóan gondolkodnak – 43 százalék határozottan ellene, 27 százalékuk pedig inkább ellene van.

 

Sem a magyarok, sem a szlovákok nem értenek egyet a katonai szolgálattal

 

A nemzetiségi kereteken belül sem a magyarok, sem a szlovákok nem értenek egyet a kötelező katonai szolgálattal. A felmérésben résztvevő magyar nemzetiségűek 38 százaléka határozottan ellene van, 13 százaléka pedig inkább ellene. A szlovák nemzetiségű válaszadók 28 százaléka azt mondta, hogy a kormánynak határozottan nem kellene bevezetnie a katonai szolgálatot, 23 százalékuk pedig azt, hogy valószínűleg nem.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!