Nyitókép: Getty Images

 

Szlovákia semlegessége a biztonság kockáztatását, valamint a védelmi kiadások hatalmas növekedését is jelentené – hívta fel a figyelmet a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma arra reagálva, hogy egyes közéleti szereplők Szlovákia semlegességét és a NATO-ból való kilépését szorgalmazzák. Rámutatott, hogy Szlovákia számára a semlegesség lehetősége nem létezik.

 

„Egy ilyen forgatókönyv közvetlen veszélyt jelentene biztonságunkra, és potenciálisan államunk létére is” – közölte a szlovák védelmi minisztérium a közösségi oldalán. Mint érveltek, az Észak-atlanti Szövetség a legnagyobb, legerősebb és legsikeresebb védelmi szövetség a világon, és a szlovák fegyveres erőkkel együtt a biztonság fő garanciája.

 

A tárca szerint a NATO-tagság biztosítja, hogy egy potenciális agresszor ne merje megtámadni Szlovákiát. „Oroszország megengedte magának, hogy megtámadja Ukrajnát, mert az semleges volt, és nem védte közvetlenül a szövetség esernyője” – szögezte le a szlovák védelmi minisztérium.

 hirdetes_810x300  

 

A minisztérium felhívta a figyelmet a védelmi finanszírozás hatalmas növekedésére is, amelyet a semlegesség jelentene. Mint felvázolta, a semleges Svájc például megközelítőleg 6 milliárd eurót fektet a védelembe, míg Szlovákia 2,45 milliárd eurót költ védelemre 2023-ban.

 

„Az a több milliárd euró, amelyet semlegesség esetén a védelmünkbe kellene befektetnünk, más fontos tárcáknál, például az egészségügyben és az oktatásban hiányoznának”

 

– magyarázta a minisztérium.

 

A Republika vezetője, Milan Uhrík egy televíziós műsorban megerősítette, hogy a mozgalom a következő négy évben népszavazást akar szervezni a NATO-ból való kilépésről. E kijelentés után a Hlas-SD párt azt válaszolta, hogy soha nem csatlakozik olyan választási koalícióhoz, amelyben a Republika is szerepel. A Smer-SD hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni Szlovákia külpolitikai irányultságát, és meg kell maradni az olyan szervezetekben, mint a NATO és az EU.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!