Nyitókép forrása: TV Markíza

 

Az érsekújvár járásbeli Bellegszencsén (Podhájska), amely közkedvelt fürdőjéről ismert, nagy valószínűséggel tornádó pusztított. Az iMeteo meteorológiai portál közlése szerint a szélvihar okozta károk, valamint az, hogy a térségben rendkívüli erejű szelet regisztráltak, arra utal, hogy légzuhatag csapott le a településre.

 

Az éjszaka folyamán Szlovákia területét intenzív viharokat eredményező zivatarrendszer érte el. Több mint 10 ezer villámcsapást regisztráltak a műszerek, ráadásul a lecsapó villámok (sújtóvillámok, szaknyelvben CG /cloud to ground/ villámok) egy szokványos esetben az összes villámtevékenység 5 százalékát teszik ki, a mára virradóra kialakult zivatarok során azonban a sújtóvillámok aránya 35 százalék volt. 

 

Ennek hatásait az áramellátásban, de az internethálózat működésében is megérezhettük. Az elektromos hálózatok karbantartóinak volt elég dolguk, és még így is több ezren maradtak áram nélkül az országban.

 

 hirdetes_300x300  

A zivatarokon kívül dél felől az orkán erejű szél is elérte Szlovákia területét. Magyarországon 131 km/órás széllökéseket produkált a vihar, átérve a Duna innenső oldalára, itt is jelentős károkat okozva.

 

Mindennek tetejébe nagyon úgy fest, hogy Nyugat-Szlovákiában tornádó pusztított. Az iMeteo a károkra, a radarfelvételek és a meteorológiai állomások adatainak elemzésére hivatakozva azt írja, hogy bár felvétel nem készült a jelenségről, egyre valószínűbb, hogy Bellegszencsen tornádó pusztított.

 

A tornádó Bellegszencs, Komáromcsehi és Újlót telepüsek kataszterében pusztított. A helyi amatőr meteorológiai mérőállomások szerint Újlóton 58 km/órás szelet mértek, Bellegszencsen 45 km/órás szelet. Ezek a széllökések nem okozhatták azt a pusztítást, amit a fotókon látni. Sokkal életszerűbb, hogy úgynevezett légzuhatag, angolul downburst volt az „elkövető”, amely egyik sajátossága, hogy a talajfelszínen pusztít.

 

A bellegszencsi termálfürdőt átmenetileg bezárták. A létesítmény több épületében, tetőkben keletkezett kár, a szél egy lakókocsit is felborított.

 

Még napokig tarthat, mire hivatalosan is megerősítik vagy cáfolják a tornádóról szóló elméletet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!