Nyitókép: pxhere.com

 

A népességfogyás folytatódásáról számolt be a szlovák Statisztikai Hivatal. Az SH szerint több szlovákiai polgár halt meg, mint amennyi született, az ebből adódó különbséget pedig migránsok jövetelével sem sikerült teljesen kiegyenlíteni.

 

2023 második negyedévében elérte a 417 főt a szlovák népesség természetes csökkenése. Ugyanebben az időszakban külföldiek betelepülésével csupán 164 főt „szerzett” az ország. Június végével kevesebb mint 5,43 millió lakosa volt Szlovákiának.

 

A szlovákiai lakosság száma az elmúlt két évben mutat csökkenést. Ennek fő oka a népesség természetes csökkenése. A demográfiai folyamatokat jócskán befolyásolta a 2020-ban kitört koronavírus-járvány, ennek következtében ugyanis jelentősen megnőtt az elhalálozások száma.

 

 hirdetes_300x300  

A statisztikusok azonban már a covid-járvány előtt is figyelmeztettek a népesség öregedésére. Szlovákiában már 2015-ben magasabb volt az átlagéletkor mint 40 év. Ennek egyik oka, hogy az utóbbi évtizedekben a gyermeket vállalóknál egyre jobban kitolódik szülési korhatár, sok esetben egészségügyi problémák nehezítik a gyermekvállalást, valamint inkább egy, legfeljebb két gyermeket vállal a párok többsége.

 

spravy.rtvs.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!