Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A Szlovák Köztársaság alkotmányát nem elég egy évben csak egy napon ünnepelni, hanem 365 napon keresztül be kell tartani – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő az alkotmány napja alkalmából.

 

„Sokan csak azt tartják alkotmányosnak, ami az ő szemszögükből helyes. És minden más, amivel nem értenek egyet, alkotmányellenesnek minősül. Arra a kérdésre, hogy milyen változtatásra van szüksége alkotmányunknak, hajlamos vagyok azt mondani, hogy leginkább a hozzáállás megváltoztatására van szükség. Ne aszerint értelmezzük az alkotmányt, hogy jelenleg ki milyen hatalmi pozícióban van, és mi az, ami éppen megfelel számukra”

 

– jelentette ki az elnök asszony.

 

 hirdetes_300x300  

Mint mondta, a Szlovák Köztársaság alkotmányának napja az egyik legújabb államünnep. Az államfő szerint a politikusoknak olyan környezet kialakítására kell használniuk, amelyben az alkotmány természetes tiszteletet élvez, és annak betartása magától értetődő lesz. „Ezért nem elég, ha csak az év egy napján ünnepeljük meg, hanem az év 365 napján be kell tartanunk” – tette hozzá.

 

A parlament 31 éve, négy hónappal az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása előtt, 1992. szeptember 1-jén szavazta meg az alkotmányt. A jelenlévő 134 képviselő közül 114-en szavaztak mellette, 16-an ellene, 4 képviselő pedig tartózkodott. A szlovák alkotmány napja 1994 óta munkaszüneti nap.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!