Nyitókép: Getty Images

 

A 2023/2024-es tanévben nagyjából 720 000 tanuló tér vissza az iskolába. Az idei év folyamán különféle változtatásokat vezetnek be. Az új tanévet Daniel Bútora oktatási miniszter nyitja meg a berezói és a zólyomi alapiskolában – tájékoztatott az oktatási tárca.

 

Szlovákiában mintegy 507 000 tanuló kezdi meg az alapiskolát, és további 215 000 diák a középiskolát. Első alkalommal 60 058 tanuló ül be az iskolapadba, ők az alapiskolák elsőéves diákjai. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az új tanév elhozza például a támogatási intézkedések rendszerének fokozatos bevezetését, a gyermekek hiányzásának új igazolási módját, illetve a diétás étkezéshez szükséges új anyagfelhasználási normákat és recepteket. A kiválasztott alapiskolákban a tantervi reform is elindul.

 

„Szeptembertől 39 alapiskolában, az első osztálytól fokozatosan bevezetik az új állami oktatási programot. Az új állami oktatási program bevezetése egyben új oktatási módszerek és formák alkalmazását is jelenti, illetve segíti egy támogató és motiváló iskolai légkör kialakítását, amely minden évfolyamra hatással lehet“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a tárca.

 

Szeptembertől fokozatosan bevezetésre kerül a támogató intézkedések rendszere is, melynek célja a befogadási folyamat minőségének növelése, az esetleges szegregáció kockázatának megelőzése, valamint a testi és lelki egészség támogatása és a kockázatos magatartás előfordulásának megelőzése.

 

A diákok oktatástól való távolmaradásának igazolására is új szabályok lépnek érvénybe. Újonnan, ha alapiskolás vagy középiskolás tanulóról van szó, a határidőt öt egymást követő tanítási napra hosszabbították meg – tehát ennyi napot igazolhat a szülő. Ha egy óvodás gyermekről van szó, ez az időszak most hét egymást követő tanítási napra hosszabbodik meg.

 

Az iskolai étkeztetés területén a minisztérium új anyagfelhasználási szabványokat és diétás étkezési recepteket adott ki, ezáltal az iskolai étkezdékben helyet biztosít az egészségügyi problémákkal küzdő gyermekek és tanulók étkeztetéséhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!