Nyitókép: TANAP/Facebook

 

A nyilvánosságra hozott felvételek és figyelmeztetések sem tántorították el azokat a turistákat, akik megfürödtek a Batizfalvi-tóban (Batizovské pleso) és a Felkai-tóban (Velické pleso), holott a Tátrai Nemzeti Parkban elfogadhatatlan az ilyen viselkedés. Erről pénteken tájékoztatott a Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (TANAP), amely szerint két férfit és egy nőt büntettek meg emiatt. 

 

A TANAP őre csütörtök délelőtt bukkant rá a két férfira a Batizfalvi-tóban, akiket 50 euróra büntettek a kihágásért. A TANAP szerint ugyanazon a napon egy nő is így járt a Felkai-tónál.

 

„Az időjárás továbbra is vonzza a látogatókat a tátrai tavakba és patakokra, hogy felfrissüljenek. Mindez annak ellenére történik, hogy az elmúlt napokban több média is közzétette azokat a képeket, amelyeken a turisták a Tarpataki-vízesések közelében fürdőzőnek és napoznak”

 

 hirdetes_300x300  

– közölte a nemzeti park igazgatósága.

 

Pavel Mejek, a TANAP igazgatója szerint a legrégebbi szlovák nemzeti park látogatóinak viselkedése minden határt túlszárnyalt. „Már évek óta intenzíven felszólítjuk az embereket, hogy ne csináljanak uszodát a tátrai tavakból és patakokból. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy ezek a vizek számos állatfajnak adnak otthont, amelyek számára még a kis élőhely-változások is végzetes következményekkel járhatnak” – reagált.

 

A látogatók már azzal is károsítják az ökoszisztémát, ha például a tavakhoz érkeznek, amelyeknek a széle érzékeny a taposásra, így a partok eróziójára, a víz zavarosodására kerülhet sor. Ezenkívül a fényvédő krémek és dezodorok vegyi anyagokat bocsáthatnak ki a vízbe.

 

A pénzbírság másodlagos, de ha a szabálysértést nem tudják megegyezéssel megoldani, akkor a patakban vagy zuhatagban való úszásért, valamint egyéb szabálysértésekért a turistákat helyszíni bírságolási eljárásban 300 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!