Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Alkotmányértelmezést kér Zuzana Čaputová államfő a főügyész tevékenységével kapcsolatban. Čaputová a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához fordult kedden a közte és Maroš Žilinka főügyész között fennálló alkotmányos vita miatt – tájékoztatott az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

 

Mint kifejtette, a köztársasági elnök ez év márciusában megkérte a főügyészt, hogy küldje meg a legfőbb ügyész, valamint első helyettesének valamennyi határozatát, amelyet a Btk. 363-as paragrafusa alapján adtak ki.

 

„A főügyész erre a megkeresésre reagálva tájékoztatta az elnök asszonyt, hogy nem tud eleget tenni a kérésének. A főügyész azon véleményének adott hangot, hogy a köztársasági elnök az alkotmány szerint nem jogosult a főügyész működésének minőségi értékelésére, nem rendelkezik alkotmányos irányítási és ellenőrzési hatáskörrel, és szerinte az alkotmány nem tartalmazza egyértelműen a legfőbb ügyész együttműködési kötelezettségét az elnökkel szemben”

 

 hirdetes_810x300  

– szögezte le a szóvivő.

 

„Az elnök álláspontja szerint a legfőbb ügyész legitimitása elsősorban az elnök általi kinevezésből fakad, ezért alkotmányosan legitim és kiszámítható, hogy az elnök az alkotmányos szervek megfelelő működését biztosítva megfelelő alkotmányos ellenőrzést gyakoroljon a főügyész tevékenysége felett”

 

– tette hozzá Strižinec.

 

Hozzátette: az államfőnek aktív eljárási joga van fegyelmi indítványt beadni a legfőbb ügyész ellen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.