Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A szlovák-magyar határt nem lehet hermetikusan lezárni, a rendőrségnek ehhez sem személyi, sem műszaki biztosítéka nincs, emellett magas költségekkel járna – jelentette ki Štefan Hamran országos rendőrkapitány a politikai nyilatkozatokra reagálva. Martin Královič belügyi államtitkárral közösen elítélték az illegális migráció témájával való visszaélést az előválasztási kampányban. Emellett felszólított a külföldiek kötelező igazolásának eltörlésére.

 

„Azért nem javasolunk határellenőrzést, mert nincs értelme, technikailag nincs hosszú távra biztosítva, és nincs hozzá személyzetünk“

 

– mondta Hamran.

 

 hirdetes_810x300  

Fico kijelentésére reagálva, aki szerint ötvenméterenként kellene a szlovák-magyar határon rendőröknek állnia, hozzátette, hogy ehhez az 517 kilométeres zöldhatáron és a határátkelőkön egyszerre összesen 10 345 rendőrnek kellene szolgálatot teljesítenie. Ahhoz pedig, hogy kétfős járőrökben, váltásban, éjjel-nappal a határon tudjanak állni, összesen 113 795 rendőrre lenne szükség.

 

A rendőrfőnök szerint megerősítést nyert, hogy az illegális migránsok a Szlovákia területén való tartózkodásukat megerősítő igazolásért jönnek. „Az illegális migránsok egyharmada éppen ezért a szerencsétlen nyomtatványért fordul Szlovákia irányába“ – mutatott rá. Sajnálja, hogy a parlamentben nem találták meg az akaratot e kötelezettség eltörlésére.

 

Hamran elmondása szerint a rendőrség nem tagadhatja meg a migránsok belépését, mivel a zöldhatáron keresztül érkeznek. Illegálisnak és kivitelezhetetlennek tartja a migránsok őrizetbe vételét is. Idén a hatóságoknak mintegy 30 ezer személyt kellett volna már őrizetbe venniük, miközben az erre szolgáló létesítményekben 500 hely van. Szerinte a migránsok helyzetének javításához biztosítani kell a schengeni külső határ jobb védelmét.

 

A rendőrség alelnöke, Damián Imre rámutatott: a rendőrség igyekszik biztonságérzetet kelteni az állampolgárokban, de a politikusok a kijelentéseikkel ártanak ennek. Megerősítette, hogy a migránsok még nem követtek el bűncselekményt vagy vétséget Szlovákiában. Mint hozzátette, a nyilvánosságra hozott figyelmeztető lövéseket csak a csempészek ellen alkalmazta a rendőrség.

 

Martin Sklenár védelmi miniszter irreálisnak tartja a Magyarországgal közös zöldhatár teljes ellenőrzését. Mint kijelentette, a rendőrség a szlovák fegyveres erőkkel együttműködve azon dolgozik, hogy ott legyen jelen, ahol van értelme. Bízik benne, hogy a katonák segítenek az illegális migráció helyzetének stabilizálásában. Szerdán 362 katonát vezényeltek ki a rendőrség támogatására.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!