Nyitókép: TASR/František Iván

 

Az állandó lakhelyen kívüli választáshoz a választói igazolványt személyesen legkésőbb szeptember 29-ig, péntekig lehet kérni. A választópolgárnak az állandó lakóhelye szerinti önkormányzatnál kell igényelni az igazolványt, amellyel Szlovákiában bárhol lehet szavazni.

 

A választópolgár az igazolványt személyesen az önkormányzat hivatali óráiban igényelheti, legkésőbb a választást megelőző napon. Az önkormányzat haladéktalanul kiállítja a szavazói igazolványt. Meghatalmazott személy is igényelheti, legkésőbb a választások előtti napon.

 

A postai úton szavazó választópolgárnak az önkormányzat nem ad ki szavazói igazolványt. Kivételt képez az az eset, ha a választópolgár a levélben történő szavazásra való regisztrációt törli, mert a szavazóanyagokat tartalmazó küldeményt kézbesíthetetlenként visszaküldték a belügyminisztériumba.

 hirdetes_300x300  

 

A választópolgárnak a szavazás napján a szavazóhelyiségbe érkezéskor személyazonosságát személyi igazolvánnyal kell igazolnia a választási bizottságnál, és be kell mutatnia a szavazói igazolványát is. A kerületi választási bizottság ezt elveszi tőle, és csatolja a választói névjegyzékhez.

 

Az igazolványt csak egyszer adják ki a választópolgárnak, elvesztése esetén az önkormányzat újat nem állít ki. Ha a választópolgár egyszer már kapott választói igazolványt, akkor nélküle már a lakóhelyén sem szavazhat.

 

Szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak, amelyen 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!