Nyitókép: TASR/Lukáš Grinaj

 

Az állandó lakóhelyen kívüli szavazáshoz legkésőbb szeptember 29-ig, péntekig még lehet igényelni a választói igazolványt. A választópolgárnak az állandó lakóhelye szerinti önkormányzattól kell igényelnie az igazolványt, amellyel Szlovákiában bárhol lehet szavazni.

 

A választópolgár a választói igazolványt személyesen igényelheti az önkormányzat hivatali idejében, legkésőbb a választást megelőző napon. Az önkormányzat haladéktalanul kiállítja az igazolványt. Meghatalmazott személy szintén igényelheti az igazolványt, legkésőbb a választások előtti napon.

 

A levélben szavazást kérő választópolgárnak az önkormányzat nem ad ki igazolványt. Kivételt képez az a helyzet, ha a választópolgár a levélben történő szavazásra való regisztrációt törli abban az esetben, ha a szavazóanyagokat tartalmazó küldemény külföldről kézbesíthetetlenként érkezett vissza a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumához.

 hirdetes_300x300  

 

A választópolgárnak a szavazás napján a szavazóhelyiségbe érkezéskor személyazonosságát személyi igazolvánnyal kell igazolnia a választási bizottságnál, és be kell nyújtania a választói igazolványát is. A választási bizottság elveszi tőle, és hozzácsatolja a választói névjegyzékhez.

 

A választói igazolványt csak egyszer adják ki a választópolgárnak, elvesztése esetén az önkormányzat nem ad ki újat. Ha a választópolgár egyszer már kapott igazolványt, akkor a lakóhelyén sem szavazhat anélkül.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!