Nyitókép: Mihály László/ vinczelorant.eu/

 

A Szövetség támogatására biztatja a felvidéki magyarokat a szombati választásokon Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke. Közösségi oldalain közzétett videóüzenetében új esélynek nevezte a szombati választást a felvidéki magyar közösség pozsonyi képviseletének biztosítására. Vincze Loránt a Facebook-oldalán elmondta:

 

Szombaton Szlovákiában parlamenti választások lesznek. Új esély van a felvidéki magyar közösség pozsonyi képviseletének biztosítására. Nagyon hosszú volt a parlamenti kívüliség. Sok vita, sok hibás döntés jellemezte az elmúlt tizenhárom évet. Egy dolog azonban biztos, és ezt erdélyi politikusként, de mégis a felvidéki magyar valóság ismerőjeként mondom, ezek az évek nem erősítették meg a felvidéki magyarságot, nem javították az életét, nem oldották meg az anyanyelvhasználatot, a dél-szlovákiai települések alulfinanszírozását.

 

Meggyőződésem, hogy a felvidéki magyar Szövetség megkötése és annak indulása a választáson arra jelent lehetőséget, hogy a megoldatlan ügyeket a Nemzeti Tanácsban elkötelezett magyar politikusok vegyék kézbe. Sem a hamis próféták, sem a választások előtt magyar nyelvű plakátokat fizető szlovák politikusok nem fognak magyar ügyeket képviselni. Már az jó, ha nem akadályozzák őket, ezt például az Európai Parlamentben sikerült elérnem a Minority SafePack kezdeményezéssel és a Benes-dekrétumok vitáján. De ezeket is mi, kisebbségi képviselők tűztük napirendre. Románia magyarokként számtalanszor megtapasztaltuk, akkor is, ha van parlamenti képviseletünk és gyakran részt veszünk a kormányzásban, de magyar ügyeket rajtunk kívül senki nem terjeszt elő. A magyar települések támogatását a román többségi pártok nem önszántukból javasolják, és soha nem is fogják, inkább gáncsoskodnak vagy elmulasztják alkalmazni a kisebbségi tartalmú törvényeket.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök erről úgy fogalmazott, hogy Bukarestben egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építkezünk. Ezt a küzdelemre és építkezésre való eszközt kell a felvidéki magyarságnak a szavazatával megragadnia. A politikusok megtették, amit az adott körülmények között tehettek: a Szövetség létrejött, elszánt és felkészült csapatával készen áll a munkára, de az eszközt, a parlamenti jelenlétet csupán Önök, a felvidéki magyarok adhatják a kezükbe. A szavazatukkal. Kedves felvidéki magyarok, arra kérem Önöket, szombaton menjenek el szavazni, és válasszák a Szövetség politikusait! Hajrá, Szövetség! Hajrá, felvidéki magyarok!

 

Facebook/Vincze Lóránt

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.