Nyitókép: TASR

 

A parlamenti választási eredmények feldolgozásával, összesítésével nem lehet manipulálni – hívta fel a figyelmet a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának vezetője, Peter Peťko. Elmondása szerint a Statisztikai Hivatal biztosítja azt a módszertant, amellyel az elmúlt 30 évben a választási eredményeket feldolgozták. Az adatok többlépcsős ellenőrzésen esnek át.

 

„A választási eredmények feldolgozásával és összesítésével nem lehet manipulálni. Maga a folyamat több ellenőrzésen megy keresztül, és rögzítésre kerül az IVIS rendszerben. Ezenkívül minden választókörzetnek ki kell nyomtatnia a jegyzőkönyvet, ami azt jelenti, hogy az papírformában is megvan. Amennyiben a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához beadványt nyújtanak be, bármikor ellenőrizhető a nyilvántartások valódisága és helyessége“

 

– mondta Peťko a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_810x300  

Az időközi eredményeket a volbysr.sk weboldalon teszik közzé

 

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szeptember 30-án, szombaton 22.00 óra után, illetve az összes szavazóhelyiség bezárása után teszi közzé a parlamenti választások időközi, nem hivatalos eredményét a volbysr.sk portálon. A végleges eredményeket az állami választási bizottság jóváhagyása után teszik közzé a volbysr.sk oldalon, ami általában vasárnap ebéd után van.

 

Az időközi eredmények körülbelül tíz percenként frissülnek. Bemutatják az összegzés helyzetét, a választási részvételt és a politikai pártok sikerét. „Az adatok a Szlovák Köztársaságra, valamint nyolc kerületre, 50 területi körzetre és 79 járásra vonatkozó összesítésben állnak majd rendelkezésre“ – magyarázta Jozef Brinda, a Statisztikai Hivatal választási osztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A végleges választási eredmények csaknem 3000 faluról és városról tartalmaznak majd részletes adatokat az egyes választási bizottságok szintjéig. A választási hétvégén a kiválasztott szolgáltatások és a Statisztikai Hivatal portálja átmenetileg nem lesznek elérhetőek.

 

Választások 2023: Gyorsabban érkezhetnek az eredmények, mint a múltban

 

A szombati parlamenti választás lesz az első, amelyen a választási bizottságok elkészítik és elektronikusan úton összesítésre küldik a jegyzőkönyveket. Peťko szerint minden jegyzőkönyvet elektronikusan készítenek és dolgoznak fel. Az önkormányzatoknak nem kell fizikailag jegyzőkönyvet hordaniuk, Peťko ezért az eredmények gyorsabb feldolgozására számít.

 

A Statisztikai Hivatal több mint 700 szakértője 51 összesítő egységen belül összesíti a választási eredményeket. Ebből 49 a Szlovákián belül a járási választási bizottságoknál fog dolgozni, egy összegző egység a külföldről érkező eredményeket feldolgozó bizottság számára jött létre. A Statisztikai Hivatal pozsonyi székhelyén központi összegző egység is működik majd.

 

A legnagyobb terhelés a pozsonyi összesítő munkahelyen lesz, ahol 398 választási körzet eredményeit dolgozzák fel. A legkevésbé leterheltek a vágsellyei, alsókubini, sztropkói, bazini, malackai és rózsahegyi összesítő egységek lesznek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!