Nyitókép: noviny.sk

 

Szeptember 30-án, szombaton előrehozott parlamenti választásokra kerül sor. A szavazóhelyiségek reggel 7.00 órától este 22.00 óráig tartanak nyitva. Az első nem hivatalos eredmények nem sokkal az összes szavazóhelyiség bezárása után lesznek ismertek, a Statisztikai Hivatal folyamatosan frissíteni fogja azokat. A hivatalos eredményeket hagyományosan vasárnap, ebédidőben teszik közzé, miután az állami választási bizottság jóváhagyta. A Statisztikai Hivatal az eredményeket a volbysr.sk portálon teszi közzé.

 

Miről döntünk?

 

Szlovákia 150 képviselőt választ a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába. A választás győztesét – a legtöbb szavazatot kapott politikai pártot vagy koalíciót – bízzák meg a kormányalakítással a megszokott szabályok szerint. Mivel a kormánykabinetnek el kell nyernie a parlament bizalmát, legalább 76 képviselő támogatására van szüksége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a választás győztesének annyi politikai párttal kell megállapodnia, amennyi biztosítja számára a szükséges többséget a parlamentben. Minimum 76 parlamenti szavazat nélkül a kormánykabinetnek nincs valódi ereje bármit is érvényesíteni a parlamentben. Ha a győztes nem rendelkezik a szükséges támogatottsággal, akkor másik párt/koalíció alakíthat kormányt.

 hirdetes_810x300  

 

Kik szavazhatnak?

 

A Szlovák Köztársaság minden állampolgára, aki legkésőbb a választás napján – szeptember 30-án, szombaton – betölti 18. életévét. A 2005. szeptember 30. után születettek nem szavazhatnak ezen a választáson, meg kell várniuk a következőt.

 

Szlovákia azon állampolgárai is szavazhatnak, akik külföldön élnek vagy a választások idején külföldön nyaralnak, tanulnak vagy dolgoznak. Nekik szlovák állampolgársággal (is) rendelkezniük kell, de nem kell, hogy állandó lakhelyük legyen Szlovákiában. Ők levélben szavaznak, nem a nagykövetségen. A levélszavazást augusztus 9-ig kellett igényelniük postai úton vagy elektronikusan a belügyminisztérium hivatalos weboldalán keresztül.

 

A szlovák állampolgárságú, állandó szlovákiai lakhellyel nem rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak Szlovákiában útlevél alapján. Nekik levélszavazást kellett kérniük.

 

Választások 2023: Rekordszámú levélszavazó!

 

Hol szavazhatunk?

 

A választópolgárok a választás helyéről és időpontjáról legkésőbb a választás előtt 25 nappal postai úton kaptak tájékoztatást. Így időben megtudhatták a választóhelyük pontos címét és a választókerület számát is.

 

A szavazóhelyiség mindig a lehető legközelebb található a választópolgár állandó lakóhelyéhez. A városokban általában az iskolákban, míg a falvakban a községi hivatalokban rendezik be a szavazóhelyiségeket. Más szabályok vonatkoznak azokra, akik választói igazolvánnyal rendelkeznek, vagy külföldről szavaznak.

 

Mit kell magunkkal vinni a szavazóhelyiségbe?

 

Az egyetlen dolog, amire szüksége van, hogy igazolni tudja a személyazonosságát. Ideális esetben személyi igazolvánnyal, de útlevelet is használhat. Figyelem, a dokumentumnak érvényesnek kell lennie!

 

Ha választói igazolványt igényelt, azt az állandó lakhelyén kívül is be kell mutatnia. Abban az esetben is be kell mutatnia, ha az állandó lakhelye alapján kijelölt körzetben szavaz.

 

Tollra nincs szükség, az a szavazóhelyiségben lesz a függöny mögötti asztalon, ahol szavazni fog.

 

Hogyan szavazok?

 

A szavazóhelyiségbe érkezéskor be kell mutatnia személyazonosító okmányát. A regisztrációt követően megkapja mind a 25 jelölt párt/koalíció szavazólapját. Minden pártnak/koalíciónak egy lapja van.

 

Először kiválaszt egy konkrét pártot vagy koalíciót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kiválaszt egy szavazólapot, amelyen a jelöltek neve szerepel. Az adott párt vagy koalíció kiválasztása után legfeljebb négy jelöltet karikázhat be (de nem muszáj). Figyelem: a jelölt sorszámát kell bekarikázni, nem a nevét!

 

Ha nincs kedvence a jelöltek között, akkor nem kell senkit bekarikázni, csak egy borítékba kell tenni a jelöltlistát és leragasztani. Ezután a borítékot be kell dobni a választási urnába. A fel nem használt szavazólapokat a fel nem használt szavazólapok számára kijelölt dobozba teheti.

 

Körkép.sk: Hogyan szavazzunk? Kiket karikázzunk?

 

Mit érek el a karikázással?

 

A konkrét jelöltek bekeretezésével (vagyis az ún. preferenciaszavazatok kiosztásával) a parlament személyi összetételét befolyásolhatja.

 

A kedvencek sorszámának bekarikázásakor nem lépheti túl a megengedett maximum négy jelöltet. Ha öt vagy több jelöltet karikáz be, akkor csak a politikai pártra leadott szavazat számít! Az egyes jelöltekre adott preferenciaszavazatokat nem számítják be.

 

A preferenciaszavazatok bejuttathatják kedvencét a parlamentbe. A képviselői mandátumokat a jelöltlistán szereplő sorrend szerint osztják ki. Ugyancsak érvényes, hogy ha egy jelölt a pártra érkező összes szavazat legalább három százalékát megszerezi, akkor elsőbbséget élvez a képviselői helyek betöltésénél. Szemléltetésképpen: ha egy párt 100 000 szavazatot kap, akkor egy jelöltnek legalább 3 000 karikát kell kapnia ahhoz, hogy az hatással legyen a jelöltlistán elfoglalt helyezésére.

 

Mi történik, ha hibázok?

 

Ha hibázik a jelöltek karikázása során, kérhet új szavazólapot. A hibás szavazólapot azonban le kell adni, pontosabban bele kell dobnia a fel nem használt szavazólapoknak fenntartott dobozba.

 

Hogyan szavazhatok, ha beteg vagyok és nem hagyhatom el a házat?

 

Azok a polgárok is rendelkeznek szavazati joggal, akiknek egészségügyi vagy egyéb súlyos probléma miatt otthon kell maradniuk a választás napján.

 

A szavazóhelyiségen kívüli szavazást (mozgóurna) az önkormányzattól kell kérni, a választás napján pedig az illetékes választási bizottságtól (elég telefonon).

 

A választás napján a választási bizottság két tagja mozgóurnával érkezik a választópolgárhoz. A választópolgárok megakpaja mindegyik párt/koalíció szavazólapaját. Kiválasztja az előnyben részesített párt/koalíció lapját, és a preferált jelöltek közül legfeljebb négynek bekarikázza a sorszámát. A lapot beteszi a borítékba, majd a borítékot az urnába dobja.

 

Ha segítségre van szüksége, a körzeti választóbizottság tagjai nem segíthetnek. Ezt megteheti valaki a családból, rokonok vagy barátok.

 

Hogyan szavazhatok, ha kórházban vagyok?

 

Ha tudja, hogy a választás napján kórházban lesz, szerezze be a választói igazolványt.

 

Közvetlenül a kórházban értesítse a személyzetet, hogy szavazni szeretne. A kórház közzéteszi a pontos időpontot és helyet, ahol a betegek szavazhatnak. A rögtönzött szavazóhelyiség általában a kórház területén található.

 

Ha nem tud felkelni az ágyból, akkor mozgóurna segítségével adhatja le szavazatát. A választást a személyzet intézi, akit előre értesített szavazási szándékáról.

 

A választást annak a választási bizottság két tagja biztosítja, amely alá az érintett kórház tartozik. Ha segítségre van szüksége, a választási bizottság tagjai nem segítenek. Ezt megteheti valaki a családból, rokonok vagy a kórházi személyzetből valaki.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.