Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Boris Kollár pártja még az állami támogatáshoz szükséges három százalékos küszöböt sem érte el. A legtöbbet a Smer fektetett a kampányba, de ő is nyerte a legtöbbet.

 

A Transparency International szerint Boris Kollár pártja több mint 1,8 millió eurót fektetett be a parlamenti választási kampányba. A választásra jogosultak közül azonban csak 65 673a-n szavaztak rá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előválasztási kampányba való befektetéssel egy szavazatért 27 eurót fizetett a mozgalom, és mégsem jutott be a parlamentbe, sőt még a választási támogatáshoz szükséges három százalékos küszöböt sem érte el.

 

Az ugyanilyen sikertelen Demorkati csaknem 14 eurót fizetett egy választói szavazatért. A kampányba ugyanis több mint 1,2 millió eurót fektettek be, és csak 87 ezer szavazatot kaptak a választásra jogosultaktól. Ők a Sme Rodinával ellentétben először mérettették meg magukat parlamenti választásokon, így saját zsebükből fizetik a költségeket – Kollárék az előző választásokért kaptak pénzt az államtól.

 hirdetes_300x300  

 

A parlamentbe bejutó pártok közül az SaS fizette a legtöbbet a választók szavazataiért. A Transparency International adatai szerint több mint 1,9 millió eurót fektetett be a kampányba, és 173 386 szavazatot szereztek a választásokon. Egy választói szavazat így 10,16 eurójukba került.

 

A parlamentbe évek után visszakerülő KDH-nak egy euróval kevesebbe került egy szavazat, mint az SaS-nek. Az OĽaNO és Barátainak 7,87 euróba, míg Andrej Danko SNS-ének 6,25 euróba került egy szavazat.

 

A kampányba fektetett pénz leginkább a Smer-SD-nek térült meg. Robert Fico pártja ismerte el a legmagasabb költségeket a választásokon részt vevő politikai pártok közül – a Transparency International szerint ez 2 624 988 euró volt. A Smer-SD 681 017 szavazattal 3,85 eurót fizetett egy szavazatért. E matematika szerint a Progresívne Slovenko szavazatonként 4,22 eurót, a harmadik helyezett Hlas-DS pedig 4,78 eurót fizetett.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!