Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

A Progresívne Slovensko mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy ne a Smer-SD vezetője, Robert Fico kormányozzon, bár tiszteletben tartja a Smer-SD győzelmét a parlamenti választásokon – jelentette ki Michal Šimečka, a PS vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 

Szerinte két koalíció lehetséges, az egyik a Smer-SD vezetésével, a másik a PS-ből és más partnerekből állna. Šimeček szerint az lesz a döntő, hogy a Hlas-SD hogyan áll hozzá az eredményekhez. Úgy gondolja, hogy a Hlas-SD civilizációs választás előtt áll.

 

Šimečka szerint egy olyan koalíciónak, amelynek a PS részese lenne, több mandátuma lehetne, mint a Smer-SD vezette koalíciónak.

 hirdetes_810x300  

 

„Az lesz a döntő, hogy a Hlas-SD párt hogyan áll hozzá ehhez az egészhez, és miként fog dönteni – ez civilizációs választás lesz“ – jegyezte meg.

 

A PS-t az OĽANO mozgalom álláspontja is érdekelni fogja. „Kíváncsi vagyok hogyan akarnak segíteni abban, hogy megakadályozzák Robert Fico és Andrej Danko kormányra kerülését“ – tette hozzá.

 

Šimečka a következő napokban informálisan találkozik szeretne azon pártok vezetőivel, amelyeket a PS előre nem zárt ki az együttműködésből. A mozgalom csupán a Smer-SD-t és a szélsőségeseket zárta ki a választások utáni együttműködésből.

 

A Smer-SD győzelmét nagyon rossz hírnek tartja Szlovákia számára.

 

„Még rosszabb lenne, ha a Smernek sikerülne kormányt alakítania. Ha úgy történik, ahogyan azt az elnök asszony a választások előtt jelezte, Robert Fico kapja meg a kormányalakítási megbízást. Ezért továbbra is az a célunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, és hogy ne Robert Fico kormányozzon”

 

– jelentette ki Šimečka.

 

A PS vezetője megköszönte a választók szavazatait, nagyra értékeli a bizalmat. „Több mint félmillió szavazat, ez a legtöbb, amit liberális párt Szlovákia újkori történelmében megszerzett” – összegezte. Azt ígéri, hogy a mozgalom maximális felelősséggel és komolysággal fogja kezelni a mandátumot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!