Nyitókép: SITA/Viktor Zamborský

 

Több mint 130 A-típusú vírusos hepatitiszes esetet és négy aktív járványgócot regisztráltak az Eperjesi járás higiénikusai, amelyek Vörösvágás (Červenica), Turina (Tuhrina), Ábrány (Abranovce) és Vargony (Varhaňovce) falvakban találhatók.

 

Erről a regionális járványügyi bizottság ülése után tájékoztattak, és közölték, hogy az eperjesi kórházban romlik a helyzet, hiszen 85 hepatitiszes beteget ápolnak a fertőző osztályon, az osztály kapacitása pedig 90 ágy. Ezért a bizottság több intézkedést is elfogadott.

 

Elrendelték a 15 év alatti gyermekek sürgősségi oltását. „Mégpedig azokon a településeken, ahol ezek az esetek előfordulnak, valamint a környék településein, ahol alacsony a higiéniai színvonal, és ahol lehetséges a betegség további terjedése“ – mondta Jozef Varga, az Eperjesi Regionális Közegészségügyi Hivatal higiénikusa.

 hirdetes_300x300  

 

Beteglátogatási tilalom lép életbe a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban

 

Az önkormányzatok figyelmeztetik a fertőzésre gyanús, esetleg fertőző személyeket, hogy feleslegesen ne menjenek emberek közé, és tartsák be az otthoni izolációt. A bizottság egyelőre nem javasolja a rendkívüli állapot kihirdetését.

 

Ján Mikas tiszti főorvos szerint fennáll a veszélye annak, hogy az eperjesi helyzet miatt további járványok alakulnak ki, de egyelőre nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni. A legkiemelkedőbb problémaként az eperjesi kórház üres ágyainak számát jelölte meg.

 

A kórház közlése szerint egyelőre képesek megbirkózni a helyzettel. A regionális higiénikus szerint a bizottság a látogatási tilalmat javasolta a kórházban, amely csütörtöktől (október 5-től) lép hatályba.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!