Nyitókép: Martin Baumann via trend.sk

 

A Magyarországgal közös határon csütörtöktől október 14-ig bevezetett ellenőrzések szúrópróbaszerűek lesznek. Elsősorban a gyanús járművekre összpontosítanak majd, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a forgalom áramlását – mondta Ludovít Ódor miniszterelnök a szerdai kabinetülést követően. Hozzátette, hogy a határellenőrzést továbbra sem tartja megoldásnak az Európai Unióban kialakult migrációs helyzetre.

 

„Megtesszük, de ennek nem lesz nagy hatása Európa egészére nézve” – zárta Ódor. Az ellenőrzésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy csak az a kérdés, hogy kinek a kezében marad a „forró krumpli”. Megismételte, hogy Szlovákia nem tudja hermetikusan lezárni a határt. Hozzátette: ha nem akarjuk, hogy Schengen végleg megszűnjön, akkor az Európai Uniónak több pénzt kell elkülönítenie a schengeni határőrizeti erők számára is.

 

A migráció várhatóan a spanyolországi Granadában tartandó informális EU-csúcstalálkozó egyik fő témája lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Martin Královič belügyminisztériumi államtitkár a schengeni övezet és a szabad mozgás elvét tagadó intézkedésnek nevezte az ideiglenes ellenőrzések bevezetését Csehország, Lengyelország és Ausztria részéről. Hozzátette, hogy a határon a katonák mellett rendőröket is bevetnek majd. A zöldhatáron ugyanakkor nem számít változtatásra.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!