Nyitókép: SITA/AP

 

A szlovákiai polgárok csaknem fele úgy gondolja, hogy túlságosan sokat segítünk az ukránoknak, és a segítséget időben korlátozni kellene. Ez a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központja (CSPV) közvélemény-kutatásából derült ki, amelyről a honlapjukon tájékoztattak. A felmérésből kiderült a polgárok azon aggodalma is, hogy „a fegyverszállítás csak meghosszabbítja a háborút”.

 

A válaszadók csaknem fele egyetért azzal, hogy túl sokat segítünk az ukránoknak. Ebből 8,1 százalék egyetért, 31,7 százalék teljes mértékben egyetért, kilenc százalék pedig részben. A válaszadók 7,4 százaléka nem ért vele egyet, 20,2 százaléka teljesen, 8,3 százaléka pedig részben nem ért egyet. Az egyet is értek vele meg nem is lehetőséget a válaszadók 15,3 százaléka választotta.

 

„A válaszadók válaszaiban a szolidaritásból eredő fáradtságot azonosítottuk, amit több tényező is okozhat. Gazdasági nyomás, politikai tényezők, de a média befolyása is állhat a háttérben”

 

– mondta Jana Papcunová szociálpszichológus a SAV-tól. Konstatálta, hogy a gazdasági problémák és a szlovákiai politikai kampány hozzájárult ahhoz, hogy az emberek fáradttá váltak a menekültekkel szemben. Kiemelte azt is, hogy a menekültválság folyamatos médiavisszhangja érzéketlenné teheti a közvéleményt.

 hirdetes_300x300  

 

„Elengedhetetlen annak tudatosítása, hogy a szolidaritási kimerültség természetes emberi reakció a hosszan tartó és megterhelő válságokra. A szolidaritási fáradtság és következményeinek kezelése kulcsfontosságú a társadalmi kohézió megőrzéséhez, valamint az empátia, a tolerancia és a szolidaritás értékeinek támogatásához a befogadó közösségekben”

 

– jelentette ki.

 

A felmérésből kiderült a szlovákok azon aggodalma is, hogy „a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút”. A válaszadók több mint 55 százaléka egyetért ezzel az állítással. Ebből 7,3 százalék ért egyet vele, 39,2 százalék teljesen, 8,7 százalék pedig részben. A válaszadók 5,7 százaléka nem ért egyet vele, 20,6 százaléka teljesen, 5,1 százaléka pedig részben nem ért egyet. Az egyet is értek meg nem is lehetőséget a válaszadók 13,4 százaléka választotta.

 

A felmérést augusztusban végezték 1854 fős mintán.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!