Nyitókép. SITA

 

A minisztereket a kormányfő javaslatára az államfő nevezi ki. A kinevezés a jogszabály értelmében nem kötelező érvényű, hanem lehetőség. Az államfő saját döntésétől függ. Zuzana Čaputová ma a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című műsorában először beszélt nyilvánosan arról, hogy nem feltétlenül fog automatikusan elfogadni minden miniszteri jelölést az új kormányban.

 

„Az államfő nemcsak postás a miniszteri jelölt és az őt jelölő személy között,” fogalmazott a műsorban. Vörös vonalakról is beszélt, például, hogy nem lehet olyan belügyminiszter, aki ellen eljárás zajlik.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová konkrétan Robert Kaliňák nevét említette. „Ha jól tudom, eljárás folyik ellene. Jelölését ezért problémásnak találnám,” mondta. Kaliňákkal szemben azonban jelenleg nincs semmilyen eljárás. Jozef Sedlák főügyész-helyettes augusztusban megszüntette azt.

 

Maga Kaliňák nem akarta kommentálni az államfő szavait.  Nem erősítette meg azt sem, hogy a belügyminiszteri szék várományosa lenne. Mivel nincs ellene eljárás, kérdéses, mivel indokolná az államfő esetleges jelölésének elutasítását. Tibor Gašpar belügyminiszteri jelölése szintén nem menne át az államfőnél, a Hlas színeiben politizáló Denisa Sakováé azonban igen.

 

Čaputová közvetve elismerte, hogy közte és Robert Fico között feszült a viszony, érzi azonban saját felelősségét, amivel államfőként rendelkezik.

 

Körkép.sk, SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.