Nyitókép: pixabay.com (Sujet)

 

Egyre kevesebb pénz marad a szlovák állampolgárok pénztárcájában a növekvő infláció és a magasabb háztartási költségek miatt – a rendelkezésre álló tényleges jövedelem jelentősen csökken. Egy új felmérés szerint a szlovákok 51 százaléka megerősítette, hogy az alapvető cikkek és számlák kifizetése után kevesebb pénzük marad, mint egy évvel ezelőtt.

 

„Egyértelmű, hogy a fogyasztók komoly nyomás alatt vannak, ha a személyes pénzügyeikről van szó. Európa-szerte emberek milliói szembesülnek nap mint nap nehéz döntésekkel, hogy mire tudnak és mire nem engedhetik meg maguknak a költekezést. Ez alól Szlovákia sem kivétel”

 

– kommentálta az idei felmérés eredményeit Martin Musil, az Intrum Szlovákia igazgatója. A fogyasztói reáljövedelmek szinte minden vizsgált európai országban stagnálnak, illetve csökkennek. A legrosszabbul Magyarország (75 százalék) és Lengyelország (64 százalék) teljesít.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai válaszadók egyharmada (34 százalék) szerint a pénzügyi ellenállóképességük jelentősen meggyengült. Nincs „készpénztartalékuk” a váratlan kiadások fedezésére, vagy kevesebb mint egyhavi jövedelmük van megtakarításban. Ugyanakkor a szlovákok közel fele úgy szeretne javítani pénzügyi helyzetén, hogy fizetésemelést kér vagy jobban fizetett munkát keres.

 

A szlovákok mintegy harmada számít arra, hogy biztosan megtörténik majd, hogy nem lesz pénze a közüzemi számlák kifizetésére, és még arra is számítanak, hogy szükség esetén néhány kevésbé fontos számla kifizetését is kihagyják, hogy biztosítani tudják az alapvető cikkeket és élemiszereket.

 

A felmérést az Intrum Group megbízásából a Longitude végezte 20 európai országban. Az adatgyűjtés 2023. július 19. és 2023. szeptember 1. között zajlott, 20 000 fogyasztó, köztük 1000 szlovák válaszait elemezték.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!