Nyitókép: forbes.sk

 

A Forbes Slovakia üzleti magazin bemutatta a leggazdagabb szlovákok 2023-as ranglistáját. Tagjainak vagyonát együttesen csaknem 15 milliárd euróra becsülik. Összességében csak három nő van a 38 leggazdagabb szlovák között, és két új név is felkerült a listára.

 

Chrenko vagyona csökkent

 

Ivan Chrenko továbbra is a leggazdagabb szlovák 1,7 milliárd euróra becsült vagyonával, ami azonban a tavalyi 1,83 milliárd euróhoz képest csökkenést mutat.

 hirdetes_300x300  

 

HB Reavis vállalata alapvető stratégiai változáson ment keresztül: két részre szakadt. Az egyik a fejlesztésre, a másik a kész ingatlanok kezelésére összpontosított. Chrenko vagyonának alacsonyabbra értékelésének oka az európai ingatlanpiac nehéz helyzetéből adódóan cége vagyonának túlértékelése. A cég két év után tavaly ismét veszteséges volt.

 

A Haščák család megőrizte pozícióját

 

A leggazdagabb szlovákok idei listáján a második helyet a Penta Investments pénzügyi csoportban jelentős részesedést birtokló Haščák család őrizték meg 1,46 milliárd eurós összeggel.

 

Az alapító Jaroslav Haščákot felesége, Valeria képviseli, aki a T69 cseh vagyonkezelői alap adminisztrátora és egyik kedvezményezettje, ahová Haščák, a Penta korábbi ügyvezető partnere vitte át részesedésének egy részét. Az alap további kedvezményezettjei két fiuk.

 

A Penta eredményeit tavaly a legerősebben a Dr. Max patikahálózat teljesítménye befolyásolta, valamint a lengyel Empik üzletlánc eladása, illetve a rendkívüli nyereség a garamszentkereszti Slovalco alumíniumkohóban. A Forbes magazin szerint Penta összességében jól teljesített tavaly, ami a Haščák család vagyonának magasabb értékelésében is megmutatkozott.

 

A Tkáč duó végzett a harmadik helyen

 

A leggazdagabb szlovákok rangsorában 920 millió eurós összeggel a harmadik helyre a Tkáč családi és üzleti duó került. Az apa, Jozef és fia, Patrik ebben az évben még jobban megerősítette pozícióját.

 

A Forbes magazin szerint kiváló évet zárt a J&T Finance Group pénzügyi csoport, amelyben Jozef Tkáč a legnagyobb részesedéssel rendelkezik, Patrik pedig a vezetésében foglal helyet. A J&T Finance Group tavalyi eredményéhez leginkább a kamatbevételek növekedése járult hozzá. A cégcsoport az üzemeltetésben rekordnyereséget ért el, nettó értéke azonban elmaradt az előző évitől.

 

A ranglista első tíz tagjának többségét a félmilliárd eurót meghaladó vagyonon kívül más is összeköti. Az Eset alapítóinak kivételével mindegyikük ténykedik külföldön. Akár az ott bejegyzett cégen vagy vagyonkezelői alapon keresztül, akár lakóhely formájában. A legtöbben a közeli Prága mellett döntöttek.

 

A leggazdagabb szlovákok teljes listája megtekinthető ITT.

 

Az „újoncok”

 

Az idei lista újonca Jozef Jankulák, aki egészen tavalyig az eperjesi precíziós sebességváltókat gyártó Spinea tulajdonosa volt. Az amerikai Timkennek történő eladásának 2022 májusában történő befejezése és az eladási ár közzététele együttesen a ranglista 25–27. helyére juttatta 140 millió euróval.

 

Egy másik új név a ranglistán Natália Haughey, aki édesapját, Martin Blaškovičot váltotta a család képviselőjeként. Az apa idén adta át neki a többséget a BC Fin cégben, amely például a brnói Zetor csoportot irányítja.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!