Nyitókép: iStock

 

Az Országos Elemző Jelentés azokat a lakosokat is feltárja, akik úgy döntöttek, hogy tartósan külföldre költöztek. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt azon szlovákiai lakosok száma, akik a Szlovák Köztársaság határain kívül keresnek új lehetőségeket. A fő okok a gazdasági tényezők, különösen a megfelelő munkahelyek hiánya, az alacsony bérértékelés és a szakmai fejlődés korlátozott lehetőségei.

 

Több mint negyedmillió lakos él külföldön

 

A Szlovák Köztársaság területén állandó lakóhellyel rendelkező 5 449 270 lakosból jelenleg 264 269 lakos külföldön él. Ezek a lakosok a Szlovák Köztársaság összes lakosának 4,8%-át teszik ki. Leegyszerűsítve tehát elmondható, hogy Szlovákia közel minden 20. lakosa külföldön tartózkodott a népszámlálás idején.

 hirdetes_300x300  

 

A jelenleg külföldön tartózkodó lakosokat két szemszögből lehet szemlélni. Egyrészt lehetnek olyan személyek, akik véglegesen kivándoroltak Szlovákiából, de nem teljesítették a kijelentkezési kötelezettséget, ezért továbbra is állandó lakhellyel rendelkeznek a Szlovák Köztársaság területén. Ezt a csoport ideiglenes gazdasági bevándorlóknak is lehet tekinteni, akik külföldön dolgoznak, de rendszeresen visszatérnek Szlovákiába, vagy a jövőben azt tervezik, hogy véglegesen visszatérnek, és ezért nem jelentkeztek ki állandó szlovákiai lakhelyükről.

 

Több nő él külföldön, mint férfi

 

A 2021-es lakás- és népszámlálás alapján megállapították, hogy a jelenleg külföldön tartózkodó állandó lakosok között 140 767 fővel több a nő, ami több mint 53%-os részesedést jelent, míg a férfiak aránya 123 502 fő, ami több mint 46%-os részesedést jelent.

 

Elsősorban Csehországba és az Egyesült Királyságba vándorlunk ki

 

A legtöbb Szlovákiában állandó lakóhellyel rendelkező és külföldön élő lakos jelenleg Csehországban él (77 014), ami a külföldön élő szlovákiai lakosok 29,1%-a. Ezt követi az Egyesült Királyság 48 932 fővel (18,5%) és Németország 25 134 fővel (9,5%). Az Európán kívüli országok közül jelenleg az Egyesült Államokban él a legtöbb szlovák, 7898-an (3,0%), illetve Kanadában 3082-en (1,2%).

 

Szlovákia 71 járásának lakosai Csehország felé veszik az irányt

 

Szlovákia jelenlegi lakosai közül Csehország a legkedveltebb külföldi úti cél. Ez a Szlovák Köztársaság 71 járására vonatkozik. Kivételt képez 4 kelet-szlovákiai járás (Lőcse, Kassa-vidék, Nagymihány és Szobránc), amelyek külföldön élő lakói jelenleg elsősorban az Egyesült Királyságban élnek.

 

A délnyugati járások lakosai elsősorban Magyarország felé orientálódnak

 

A délnyugat-szlovákiai járásokban (Pozsony V., Dunaszerdahelyi, Komáromi) állandó lakóhellyel rendelkező lakosok jelenlegi külföldi tartózkodási helye legtöbbször Magyarországon van. A Rimaszombati járás lakói az egyedüliek, akik elsőként Németországot részesítik előnyben a jelenlegi külföldi tartózkodási helyüket illetően.

 

Az osztrák határhoz közeli járások (Pozsony I., Pozsony II., Pozsony III., Pozsony IV., Dunaszerdahely) lakosai Magyarország után a második leggyakoribb külföldi tartózkodási helyeként Ausztriát preferálják.

 

Elsősorban Nagymihály, Lőcse és Szinna lakosai élnek külföldön

 

Legnagyobb arányban a külföldön tartózkodó lakosok a Nagymihályi (a járás lakosainak 9,1%-a), a Lőcsei (a járás lakosainak 8,5%-a), a Szinnai (a járásban élők 8,4%-a) és a Sztropkói (a járás lakosságának 8,1%-a) járásban vannak.

 

A pozsonyiak nem költöznek külföldre

 

A fővárosban állandó lakóhellyel rendelkező szlovákiai lakosok mutatják a legalacsonyabb külföldi tartózkodási arányt. Pozsony, a Szlovák Köztársaság fővárosa megfelelő alternatívának tűnik külföldhöz képest. A pozsonyiak mellett a Malackai (a járásban élők 2,5%-a él külföldön), a Szenci (a járásban élők 2,5%-a él külföldön) és a Galgóci (a járásban élők 2,6%-a él külföldön) járás lakosai sem költöznek nagy arányban külföldre.

 

Főleg egyetemisták és érettségivel rendelkező középiskolások hagyják el az országot

 

A külföldön élő szlovákiai lakosok között a legmagasabb a középiskolai, érettségivel rendelkezők aránya, amely több mint 32%-ot (azaz 85 836 főt) jelent. Őket követik a felsőfokú végzettségűek – az összes külföldön élő szlovákiai lakos 31%-a (azaz 81 934).

 

Szlovákiát elsősorban az egyedülállók és a produktív korban lévők hagyják el

 

Családi állapotot tekintve a legnagyobb számot és arányt is az egyedülálló lakosok teszik ki – 152 133 lakos, 57% feletti részesedéssel. További nagy csoportot alkotnak a házasságban élő lakosok (33%). A jelenleg külföldön élő lakosság 87%-a produktív korú, ami több mint 230 000 fő. Feltételezhető, hogy valószínűleg tanulás vagy munka miatt hagyták el Szlovákiát, miközben a kapcsolatokat nem szakították meg, mert továbbra is állandó lakhelyük van Szlovákiában.

 

Leggyakrabban gazdaságilag aktív, dolgozó emberekről van szó

 

A jelenleg külföldön tartózkodó lakosok gazdasági tevékenysége szempontjából a legnagyobb részt a munkavállalók (a nyugdíjasokon nélkül) teszik ki közel 61%-os részesedéssel. A második legnagyobb csoport (15,6%) a háztartásban élők (azaz 41 278 főt) alkotják. Ezen a csoporton belül a nők jelentős túlsúlyban vannak (a nők 68,6%-a a férfiak 31,4%-ával szemben).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!