Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Ukrajna területének csaknem egyharmada aláaknázott, ezért Szlovákia kész segítő kezet nyújtani és részt venni a humanitárius aknamentesítésben – mondta Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter, aki részt vett az ukrajnai humanitárius aknamentesítéssel foglalkozó nemzetközi adományozói konferencián szerdán Zágrábban.

 

„Ukrajna jelenleg a világ legnagyobb mértékben aláaknázott országa. Több mint 170 ezer négyzetkilométer területe több mint háromszorosa Szlovákia területének. Az aláaknázott területek nagy kockázatot jelentenek a lakosság biztonságára, akadályozza a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket visszatérését, és óriási veszteségeket okoz az ország gazdaságának”

 

– mondta Wlachovský.

 

 hirdetes_810x300  

„Mivel Ukrajna aknamentesítési igényei napról napra nőnek, az összehangolt és összetartó nemzetközi válasz kulcsfontosságú lesz a biztonságos élet helyreállításához az érintett területeken”

 

– tette hozzá.

 

A miniszter szerint Szlovákia kész részt venni az ukrajnai humanitárius aknamentesítésben „korábbi ezen a területen végzett munkánk, a szlovák cégek aknamentesítési technológiák terén szerzett szakmai tudása és szakértelme miatt is”.

 

A Szlovák Köztársaság 750 ezer eurót biztosít szlovák gyártású aknamentesítő rendszerek beszerzésére, az ukrán személyzet kiképzésére és egyéb felszerelésekre – írta a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!