Nyitókép: TASR, Maroš Černý

 

Eperjes megyében több mint 500 ház rongálódott meg a földrengés következtében. A legnagyobb károkat Gyapár községben (Ďapalovce) szenvedték el. Bár ilyenkor az aktuális kormány azonnali segítséget szokott nyújtani, a jelenlegi erre nem képes.

 

Az államfő által összeállított és kinevezett megbízotti kormánynak ugyanis nincs hatásköre ilyen esetben pénzügyi segítséget megítélni és folyósítani.

 

A szakértői kárfelmérések után a statikusok döntése értelmében 5 családi házat kell lebontani Gyapárban. A legnagyobb károkat elszenvedő településeket Martin Královič belügyi államtitkár is meglátogatta, aki közölte, hogy átmeneti hivatalnokkormány lévén a kormányfő és a kormány tartalékalapjai is zárolva vannak, így csak az új alakuló kormány tud érdemi segítséget nyújtani a károsultaknak.

 

 hirdetes_810x300  

Ez azonban akár hetekig is eltarthat.

 

Az egyik érintett család elmondta, hogy a házukban akkora kár keletkezett, hogy a statikusok csak arra adtak engedélyt, hogy a legfontosabb, legértékesebb tárgyaikat kivigyék a házból, ugyanis nem biztonságos bennmaradniuk.

 

A károsult lakosok a munka-, szociális- és családügyi minisztériumtól kérhetnek 800 euróig terjedő támogatást, Eperjes megye tervei szerint 100 ezer eurót különít el saját költségvetéséből a károsult családi házak javítására. A károsult településeknek a Kis-lengyelországi vajdaság is segítséget ígért.

 

Ezenfelül a ZMOS transzparens számlát nyitott a károsult települések számára. A beérkező források elosztásáról a szövetség elnöksége dönt majd.

 

A ZMOS közlése szerint a számlára önkormányzatok, vállalkozások és természetes személyek is küldhetnek támogatást, amelyből aztán az október 9-i földrengésben károsult önkormányzatok és lakosok vonatkozó költségeihez járulnak hozzá.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!