Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

A 2023/2024-es influenzaszezonban magas morbiditás várható – hívta fel a figyelmet Ján Mikas tiszti főorvos. A védőoltást a kockázati csoportba tartozóknak, azaz az 59 év felettieknek, a krónikus betegeknek, a kisgyermekeknek és a kollektívában dolgozóknak ajánlja.

 

„A fejleményeket illetően meglátjuk, hogyan alakulnak a következő hetek és hónapok, de az Ausztráliából származó információk alapján meglehetősen magas influenza-incidenciára számítunk”

 

– mondta Mikas.

 

 hirdetes_300x300  

A közelgő influenzaszezon lefolyását az északi féltekén, így Szlovákiában is a déli féltekén tapasztalható fejlemények alapján szokták megbecsülni.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) szerint a védőoltás hatékony megelőzés az influenza ellen. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a védőoltással megelőzhető a betegség súlyos lefolyása, az influenza szövődményei miatti kórházi kezelések számának növekedése, és ezzel az egészségügyi ellátórendszer túlzott megterhelése.

 

Mikas felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában alacsony a teljes lakosság átoltottsága. Szerinte az okok többek között az orvosoktól való félelem vagy a nem kívánt hatások. Hangsúlyozta, hogy az influenza elleni védőoltásoknál kevés mellékhatást rögzítenek, a súlyosabbak közül szinte egyet sem. Októbertől az év végéig orrspray-vel is lehet oltakozni az influenza ellen.

 

„A gyermekorvosok teljes körű tájékoztatást kaptak a gyermekek „tű nélküli” influenza elleni oltásának lehetőségéről. Teljes mértékben tisztában vannak az indikációkkal, az alkalmazás módjával, a gyógyszertári hálózatban való elérhetőséggel, valamint az oltás fedezetének módjával és arról, milyen mértékben térítik meg az egyes egészségbiztosítók”

 

– tette hozzá Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium pediátriai főszakértője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!