Nyitókép: Wien Energie/FOTObyHOFER

 

Tízből nyolc szlovák úgy gondolja, hogy Szlovákiában szélerőműveket kellene építeni – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a 2muse ügynökség készített szeptemberben.

 

Annak ellenére, hogy a pozsonyi kormány idén májusban ígéretet tett arra, hogy változásokat indít el a megújuló energiaforrások engedélyeztetésében, Szlovákia még mindig le van maradva más országokhoz képest. Habár munkacsoportot hoztak létre a szélerőművek, valamint az úgynevezett „go-to” zónák értékelésének egységes módszertanának kidolgozására, az első eredmények valószínűleg csak 2024 végén születnek meg.

 

Csehország például az energiaválságra válaszul idén januárban fogadta el az első intézkedéscsomagot a zöld energia felhasználásának felgyorsítására.

 hirdetes_810x300  

 

„Ami más országokban hetekig vagy hónapokig tart, az Szlovákiában éveket vesz igénybe. Ebben a tempóban nem fogjuk utolérni azt a 20 évet, amely az első és máig utolsó szlovákiai szélerőműpark megépítése óta eltelt”

 

– figyelmeztetett Ján Lacko, a Szlovák Nap- és Megújuló Energiaforrások Szövetség végrehajtó bizottságának tagja. Hozzátette: miután a kormány májusban úgy döntött, hogy elindítja a szélerőművek építésének felgyorsítására irányuló folyamatokat, már látható a „fény az alagút végén”. A jelenlegi állás szerint azonban nem reális, hogy az első új szélerőmű 2026 előtt üzembe álljon.

 

Szlovákiában jelenleg mindössze öt szélerőmű működik két helyen. Az elmúlt 19 évben egyetlen szélerőmű sem épült, miközben a projektek előkészítése továbbra is elhúzódik a hosszadalmas és problémás engedélyezési eljárások miatt.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!